Preminula Ana Štefok, legenda hrvatske zabavne glazbe



PJEVAČICA Ana Štefok, preminula je jučer u svom stanu u zagrebačkom naselju Zapruđe. Rođena je 1940. godine a 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća palila je i žarila Jugoslavijom, bila je poznata po brojnim nastupima i pobjedama na festivalima, česta gošća televizijskih i radijskih emisija.

Prvu pobjedu ostvarila je na sarajevskom festivalu Vaš Šlager sezone 1968. izvedbom pjesme Molitva Kemala Montena i Sabina Varešanovića. Potom je pobijedila na Opatijskom festivalu 1970. godine, otpjevavši pjesmu Alfia Kabilja Želim malo nježnosti i ljubavi. Ostat će upamćena i po nastupima na Festivalu kajkavske popevke - Krapina, 1973. i pjesmi Međimurje zeleno.

Od kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća, ostala je osamljena i pritisnuta teškim životnim prilikama, svi su je zaboravili, a tako je i umrla, objavio je Hrvatski radio.

Hrvatska glazbena unija priopćila je kako je Ana Štefok u svojoj dugogodišnjoj karijeri snimila veliki broj predivnih pjesama i obrada stranih hitova, a njena interpretacija i prekrasna boja glasa ostavili su veliki trag u zabavnoj glazbi šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

"Pjesme koje su za nju skladali najznačajniji hrvatski autori uvelike su slijedile svjetske trendove popularne glazbe, poput "Hvala ti za ljubav", "Listek", "Balada", "Exodus" i "Doviđenja, sretan put" koji nas vraćaju u najljepše godine hrvatske zabavne glazbe i godine glamuroznih festivala.", stoji u priopćenju iz HGU u kojemu dodaju kako će izvijestiti o njenom posljednjem ispraćaju.

Pročitajte više