Preminula književnica Nada Iveljić

JEDNA od najpoznatijih hrvatskih književnica preminula je jučer u svom rodnom Zagrebu, u 79. godini života.

Iveljić je rođena 4. travnja 1931. godine u Zagrebu, gdje je završila Prvu klasičnu gimnaziju i Filozofski fakultet. Prije nego što se počela baviti spisateljskim radom, radila je kao profesorica hrvatskog jezika u gimnaziji i osnovnoj školi te u dječjem časopisu "Radost".

Neka od njenih najpoznatijih književnih djela za djecu su "Dođi da ti pričam", "Šestinski kišobran", "Konjić sa zlatnim sedlom", "Dječak i ptica", "Kiki, mala polarna lisica", "Zagrebački vrapčići", "Dobro lice", "Kolibrić Lili", "Zmajevi nad gradom", "Sat očeva", "Srce na pragu", "Pozdravite novoga jahača", "Školsko dvorište", "Zvijezda na krovu", "Vodenica Sokolica", "Kiosk na uglu ulice", "Vagon-slon", "Zlatarovo malo zlato", "U zemlji dječurliji", "Riđokosa primadona", "Dječji dom", "Hvala ti, vjetre" te "Doviđenja, Lunjo".

Za knjigu "Šestinski kišobran" dobila je nagradu Grigor Vitez 1972. godine, a 1985. nagradu Ivana Brlić-Mažuranić za knjigu "Dođi da ti pričam".

"Ostavila je neizbrisiv trag u novijoj hrvatskoj književnosti"

"Izražavam vam iskrenu sućut zbog gubitka voljene osobe, istaknute hrvatske književnice, gospođe Nade Iveljić. Svojim predanim i plodnim literarnim djelovanjem kontinuirano je obogaćivala hrvatsku književnost više od pola stoljeća. Crpeći inspiraciju iz nepresušnog vrela osebujne imaginacije, svojim je poučnim proznim tekstovima i pjesmama oživljavala i vjerno oblikovala niz tema i motiva, unoseći radost u srca mnogih naraštaja. Kao vrsna pripovjedačica i pjesnikinja istančana senzibiliteta ostavila nam je u nasljedstvo djela snažno obilježena pečatom individualnosti, a time i neizbrisiv trag u novijoj hrvatskoj književnosti", stoji u brzojavu sućuti kojeg je ministar kulture Božo Biškupić uputio obitelji književnice.

Pročitajte više