Preminula Lovorka Hančić, majka petero djece koja se borila protiv sustava

PREMINULA je Lovorka Hančić, majka petero djece kojoj je 2011. godine dijagnosticiran rijedak oblik tumora.

Radilo se o tumoru oblika GIST na duodenumu, s metastazama na jetri.

Otkriven je sasvim slučajno, nakon sedam godina zdravstvenih tegoba i upornog pokušavanja utvrđivanja njihova uzroka. Hitan operativni zahvat na duodenumu i jetri bio je uspješan.  

Nakon uspješne operacije, onkolog joj je propisao lijek Glivec koji je ujedno i najučinkovitiji lijek za njenu bolest. Glivec je tzv. "pametni lijek" koji napada samo stanice raka, ali ne i zdrave stanice pa nije agresivan za organizam kao klasična kemoterapija. Aktivna supstanca ovog lijeka se zove imatinib.

Borba protiv sustava

Glivec je Hančić dobro podnosila i bolest je bila pod kontrolom, što je potvrđeno mnogim pretragama kao što su CT, UZV ili krvni testovi. Međutim, u svibnju 2014. godine odlukom povjerenstva za lijekove Glivec su joj zamijenili generičkim lijekom pod nazivom Imakrebin.

Već nakon pete tablete dobila je jaku mučninu praćenu stravičnim bolovima u želucu te završila na hitnoj gdje su joj bolove ublažavali lijekovima na bazi morfija. Liječnik joj je zabranio daljnje uzimanje lijeka Imakrebin i uputio je njenom onkologu. No od tada su svi tvrdili da nemaju sigurne dokaze da su njene tegobe uzrokovane Imakrebinom te joj nisu željeli prepisati Glivec iako bi ga ona sama doplatila 4000 kuna.

Zakon joj nije dopuštao da za lijek Glivec doplati koliko treba te je u isto vrijeme morala konzumirati lijek od kojeg joj je bilo loše.

Nakon što se deset mjeseci borila sa sustavom tražeći lijek koji joj spašava život, a koji su joj za tih mjeseci donirali ljudi, napokon joj je bio odobren lijek.

"U svojoj borbi nama si bila učiteljica"

Danas su se od nje oprostili na njezinoj Facebook stranici:

"Naša su srca slomljena.

Draga naša Lovorka, nećemo se opraštati već veseliti trenutku u kojem ćemo se opet sjediniti.

U svojoj borbi nama si bila učiteljica koja nas je iznova i iznova učila vrijednostima života.

I u spremanju za let svoje duše podsjećala nas da se veselimo životu i da ne tugujemo.

Oprostit ćeš nam našu slabost, danas bar, kad si otišla. Jer suze ne prestaju, srca nam se kidaju. Obećajemo da ćemo tugovati samo danas, i da ćemo sutra u sjećanja dozivati lijepe stvari, sada uspomene i da ćemo pronaći put u kojem ćemo slaviti sve što si za života učinila.

Hvala ti. Budi spokojna. Volimo te", objavili su. 
 

Pročitajte više