Preminula Saša Dabetić, prvakinja drame HNK iz Zagreba

PRVAKINJA Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Saša Dabetić, rođena u Zagrebu 21. kolovoza 1938., preminula je jučer u 65. godini u svom rodnom gradu, priopćeno je danas iz HNK u Zagrebu.

Posljednji ispraćaj zagrebačke glumice bit će u četvrtak, 28. kolovoza, u 13,30 sati u Krematoriju na Mirogoju.

Glumica Saša Dabetić studirala je na zagrebačkoj Akademiji za kazališnu umjetnost, a od 1963. članica je HNK.

"Kažu da kad umre glumac da onda umiru s njim i sve njegove uloge, svi oni u kojima je živio. Sa Sašom je nestala ne samo Vivijana iz Kiklopa Ranka Marinkovića i Koste Spaića, nego i gotovo stotinu drugih žena iz djela Shakespearea, Duerenmatta, Dostojevskoga, Ostrovskoga, Labichea, Matkovića, Beaumarchaisa, Giraudouxa, Krleže, Molierea, Pirandella, Držića, Pintera, Geneta, Sofokla, Rostanda, Gundulića, Price, Feydeaua... Saša je bila ta koja nas je sa svima njima uvijek obradovala. Uvijek dobronamjerna, mila i nadasve vjerna, ne samo svom glumačkom pozivu, nego i svome teatru, svojoj Drami Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu", istaknula je, uz ostalo, ravnateljica Drame HNK u Zagrebu Sanja Ivić i podsjetila da je glumica Saša Dabetić u HNK provela 40 godina.

Članovi Drame HNK poštovali su i cijenili njezinu umjetnost, a danas tuguju za glumicom koja, osim dobrote, vjernosti i iskrenosti ništa drugo nije ni poznavala, istakla je ravnateljica Drame HNK.

Pročitajte više