Preminuo akademik Ivan Supek

IVAN SUPEK, hrvatski fizičar , filozof, pisac te borac za mir i humanist, preminuo je u ponedjeljak u 92. godini života, no vijest o njegovoj smrti, prema njegovoj je želji objavljena tek nakon pokopa.

U krugu uže obitelji ovaj je autor brojnih romana i drama s filozofskim, političkim i znanstveno-fantastičnim temama tako pokopan u srijedu. U rujnu prošle godine Supek je slomio kuk, nakon čega je prebačen u zagrebačku Kliniku za traumatolugiju gdje je proveo nekoliko mjeseci. Preminuo je u svojoj kući u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima.

Akademik Supek nakon studija na Sveučilištu u Zagrebu, studij je nastavio u Beču, a doktorat fizike završava u Zurichu pod vodstvom poznatog fizičara Wernera Heisenberga, s kojim nastavlja raditi do 1943. godine, koji mu je kasnije pomogao izvukavši ga iz pritvora u kojemu je bio zatočen od strane Gestapa nakon što je Jugoslavija izišla iz Trojnog pakta.

Neki podaci kažu kako je malu maturu prošao tek kad mu je nastavnik matematike darovao dvojku, a u osnovnoj je školi često "stradavao" zbog čitanja filozofskih knjiga pod klupom.

Iako je jedan od utemeljitelja Instituta Ruđer Bošković, s istoga je 1958. godine isključen zbog svog protivljenja jugoslavenskoj Federalnoj Komisiji za Nuklearnu energiju protiv planirane izrade atomske bombe.

Također je među osnivačima svjetskih organizacija Pugwash i Svijet bez bombe. 1976. godine potpisao je Dubrovnik-Philadelphia Deklaraciju uz mnoge druge poznate aktiviste poput Philip Noel-Bakera, Linusa Paulinga i Roberta Pecceia, a 1960. osnovao je i Institut za filozofiju znanosti i mira, odjel Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (tada Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti) koje je bio predsjednik od 1991. do 1997.

Bio je profesor teorijske fizike na Sveučilištu u Zagrebu, a 1969. postao rektor Sveučilišta u Zagrebu. 1970. godine inicirao je osnivanje Interuniverzitetskog centra u Dubrovniku (IUC), a nakon toga prisilno je isključen iz javnog života.

Pročitajte više