Preminuo glumac Vanja Drach

DANAS je u zagrebačkoj Klinici za plućne bolnice Jordanovac, od posljedica teške bolesti, u 77. godini života, preminuo poznati hrvatski glumac Vanja Drach. Još 2005. godine Drach je operirao tumor na glasnicama, ali bitku s teškom bolešću nikad nije dobio - rak se proširio na pluća.

Vanja Drach je rođen u Bošnjacima pokraj Vinkovaca 1. veljače 1932. godine, u obitelji cijenjenog vinkovačkog liječnika. Bez oca je ostao kao 11-godišnjak. Sljedeći obiteljsku tradiciju, odlazi na studij medicine u Zagreb, ali nakon godinu dana napušta fakultet i upisuje Kazališnu Akademiju, kod profesora Branka Gavelle. Nakon završenog studija glumi dvije godine u Dramskom kazalištu Gavella, a potom po nagovoru Bojana Stupice prelazi u Hrvatsko narodno kazalište.

Godine 1975. prelazi kod Relje Bašića u "Teatar u gostima" s kojim sljedećih pet godina gostuje po cijeloj Hrvatskoj, Jugoslaviji i svijetu te postiže brojne međunarodne uspjehe. Nakon tog razdoblja vraća se u HNK. Izuzetno je značajan njegov rad na Hrvatskom radiju, gdje je desetljećima surađivao u dramskom programu te u programima proze i poezije.

Debitirao u "H-8" i više od 50 godina vladao kazališnom i filmskom scenom

Iako je poznatiji kao kazališni glumac, gdje je s velikim uspjehom igrao brojne značajne uloge u antičkim dramama, djelima ruskih klasika i u modernom repertoaru, Vanja Drach je odigrao više od dvadesetak značajnih, uglavnom karakternih, uloga u filmovima različitih žanrova - debitirao je u "H-8" (1958.) Nikole Tanhofera, a često ga se moglo vidjeti i u kratkim igranim filmovima te u TV dramama i serijama.

Jedna od njegovih posljednjih uloga je bila uloga doktora Điđimilovića u seriji "Lud, zbunjen, normalan" iz 2007. godine, a glumio je i u serijama "Kazalište u kući", "Dirigenti i mužikaši", "Ptice nebeske", "Velo misto", "Nepokoreni grad", "Gruntovčani", "U registraturi", "Kapelski kresovi", "Opasni susreti", itd. Neki od poznatijih filmova u kojima se pojavio su "Libertas", "Svjedoci", "Gospa", "Mor", "Zlatne godine", "Čaruga", "Obećana zemlja", "Za sreću je potrebno troje", "Put u raj" te "Carevo novo ruho".

"S tugom sam primio vijest o odlasku velikog kazališnog i filmskog glumca gospodina Vanje Dracha. S njegovim odlaskom hrvatsko glumište gubi jednog od svojih najvećih dramskih umjetnika koji je u nekoliko desetljeća kazališne i filmske karijere ostvario impozantan broj antologijskih kazališnih, filmskih, televizijskih i radijskih uloga", stoji u brzojavu sućuti kojeg je obitelji Drach uputio ministar kulture Božo Biškupić.

"Svoj neosporan glumački talent potvrdio je već vrlo rano u antičkim dramama, Shakespeareovim tragedijama i komedijama, Moliereovim komedijama te interpretacijama likova Miroslava Krleže. Vanja Drach ostvario je nezaboravne umjetničke interpretacije i u igranim filmovima različitih žanrova kao što su "H-8", "Godišnje doba", "Za sreću je potrebno troje" te u televizijskim dramama i serijama ("Kapelski kresovi", "Nepokoreni grad", "Gruntovčani" itd...). Za svoja iznimna umjetnička postignuća dobitnik je nagrada Tito Strozzi (1994.) te Nagrade Vladimir Nazor 2005. za životno djelo", dodaje se.

"Vanja Drach uvijek je posvećivao pažnju dramskom tekstu i svim čimbenicima kazališnog čina dajući svoj osebujni i prepoznatljiv glumački stil kojim je interpretirao svaku svoju ulogu. Njegova predanost glumačkoj umjetnosti biti će daljini putokaz mladim generacijama glumaca. U ime Ministarstva kulture i svoje osobno upućujem Vam izraze najdublje sućuti", poručio je Biškupić Drachovoj obitelji.

"Drachova predanost glumačkoj umjetnosti biti će daljini putokaz mladim generacijama glumaca"

Pročitajte više