Preminuo Hans Rosling, statističar čije su čarobne prezentacije svi obožavali

Screenshot, Video: YouTube

ŠVEDSKI liječnik, akademik, javni govornik i stručnjak za statistiku Hans Rosling, preminuo je u dobi od 68 godina od posljedica raka jetre.

Rosling je bio profesor globalnog zdravlja na Karolinska Institutu i osnivač sajta Gapminder. Postao je poznat na međunarodnoj razini nakon svojeg prvog govora na TED konferenciji. Bavio se vizualizacijom informacija te se tvrdilo kako u njegovim rukama podaci pjevaju.

Činio podatke zanimljivima

On sam je shvaćao kako nije dovoljno samo imati podatke, već ih treba učiniti zanimljivima. Tako bi scatko vjerojatno pomislio da prezentacija o globalnom zdravlju i trendovima u siromaštvu jednostavno mora biti dosadna, ali ovako je to radio Rosling:

Jedan od njegovih posljednjih fokusa rada bilo je razbijanje mita o zemljama trećeg svijeta kao zemljama koje su miljama daleko od zapada. Tvrdio je kako se neke zemlje trećeg svijeta razvijaju duplo brže nego što to radi zapad.

2015. godine govoro je pred prepunom arenom u Stockholmu na humanitarnom koncertu koji je inače bio rezerviran za glazbenike. Iskoristio je priliku i održao predavanje o potrebnom financiranju kako bi se spriječila globalna izbjeglička kriza.

Animacije koje su objašnjavale svjetske trendove

Roslingove prezentacije bile su utemeljene na čvrstim statistikama, ali su bile popraćene ilustracijama od strane vizualizacijskog softvera koji je razvio njegov sin.

Animacije su pretvarale statistike u mjehuriće koji su se pokretali i stvarali krivulje i objašnjavali globalne trendove. Za vrijeme svojih legendarnih prezentacija, Rosling je bio narator.



Njegov sin razvio je softver za animaciju podataka koje je prikupio UN i Svjetska Banka kako bi se svijet lakše razumio preko grafika. Rosling je skupa sa sinom i njegovom suprugom osnovao fondaciju Gapminder kako bi razvili  softver Trendalyzer i prikazali svjetske statistike u obliku pokretnih grafika. 

Njegov softver kupio je Google

Prezentacije koje su nastale preko Trendalyzera su ga učinile poznatim, dok su njegova predavanja preko Gapmindera osvojila brojne nagrade. Softver u koji su se mogli učitati bilo kakvi podaci kupio je Google 2007. godine.

Karijeru je započeo kao liječnik, a puno godina je proveo u ruralnoj Africi gdje je proučavao rijetku bolest koja je izazvala paralizu.

Sudjelovao je u osnivanju liječnika bez granica u Švedskoj, napisao priručnik o globalnom zdravlju, a kao profesor na Karolinska Institutu u Stockholmu, pokrenuo je brojne međunarodne suradnje za potrebe istraživanja.






 

Pročitajte više