Preminuo je Umberto Eco

Foto: Guliver images, Getty

TALIJANSKI pisac i filozof Umberto Eco, najpoznatiji po romanu "Ime ruže", umro je kasno sinoć u dobi od 84 godine, javlja BBC. Preminuo je u svojem domu od posljedica raka. Eco je rođen u Aleksandriji u sjevernoj Italiji, godine 1932.

Eco je rođen 5. siječnja 1932. u Alessandriiji, u talijanskoj regiji Piemonte. Počeo je studirati pravo, ali ga je prekinuo, te se je odlučio za studij srednjovjekovne filozofije i literature. Bio je profesor na Sveučilištu u Bologni, te je napisao brojne znanstvene radove.

Kao romanopisac, uz "Ime ruže", objavio je još šest romana - "Foucaultovo njihalo" (1988), "Otok prethodnog dana" (1994), "Baudolino" (2000), "Tajanstveni plamen kraljice Loane" (2004), "Praško groblje" iz 2010. postao je bestseler, a posljednji je "Nulti broj" iz 2015. godine.

Na temelju romana "Ime ruže" snimljen je i film u 1989., u kojoj je glavnu ulogu odigrao škotski glumac Sean Connery.

Smatrao se prvenstveno filozofom

Eco je nedavno objavio novo djelo - tek prošle godine objavio je roman "Numero Zero". Također je pisao dječje knjige te literarne kritike.

Eco je jednom napisao kako "knjige uvijek govore o drugim knjigama te da svaka priča progovara o priči koja je već ispričana."

"Ja sam filozof, a romane pišem tijekom vikenda", govorio je Umberto Eco.

Eco je osnovao i odjel komunikologije na Sveučilištu San Marino 1980-ih. Imao je počasno zvanje profesora emeritusa i predsjedavajući na Visokoj školi humanističkih znanosti pri Sveučilištu u Bologni.

Pročitajte više