Preminuo karikaturist Ico Voljevica

NOĆAS je u Zagrebu, u 87. godini života, nakon duge i teške bolesti, preminuo poznati karikaturist Ismet Ico Voljevica. Pogreb će biti u utorak, 4. studenoga, u 15 sati, na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Voljevica se rodio 18. srpnja 1922. u Mostaru. Gimnazijsko obrazovanje je stekao u Sarajevu, a onda se zaputio u Zagreb, na studij arhitekture. Prvo je zaposlenje dobio još kao 21-godišnjak, u sarajevskom kinu Dubrovnik, kao filmski crtač i aranžer. Kao mladić se priključio i Jugoslavenskoj armiji, čiji je član bio sve do travnja 1947. godine, odnosno do odlaska na studij.

Studentsku plaću je počeo stjecati kroz suradnju s humorističkim tjednikom Kerempuh, gdje je od 1948. do 1951. godine objavljivao glasovitu karikaturu "Grga Protokol". Ubrzo je postao i stalni član redakcije, u kojoj je ostao sve do 1954. godine.

Nakon prekida studija, Voljevica i "Grga" zajedno su prelazili kroz brojne redakcije, od Globusa i Narodnog lista, preko Vjesnika do Večernjeg lista, u kojem se "Grga" objavljivao od 1. lipnja 1962. godine. Iako je posljednje godine prije odlaska u mirovinu proveo kao karikaturist i ilustrator u Privrednom vjesniku, umirovljeničke dane je nastavio kratiti svakodnevno crtajući "Grgu". Svoje karikature je objavljivao i u drugim medijima, a ilustrirao je i brojne knjige.

Voljevica je bio dugogodišnji član Hrvatskog novinarskog društva (HND, a 1977. godine je odlikovan Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom. Godinu dana kasnije je primio Nagradu grada Zagreba, a 1984. godine i Zlatnu plaketu Vjesnika.

I.M.
Foto: Index

Pročitajte više