Preminuo majstor specijalnih efekata Stan Winston

STAN WINSTON, holivudski vizažist, režiser i majstor specijalnih efekata, preminuo je u Los Angelesu u 63. godini života.

Winston je publici poznat po suradnji s nekim od najuspješnijih holivudskih filmaša, kao i tvorac specijalnih efekata u nizu velikih holivudskih hitova kao što su "Terminator", "Aliens" i "Jurski park".

Winston se 7. travnja 1946. godine rodio u Arlingtonu u državi Virginia. Na Sveučilištu Virginije je diplomirao likovne umjetnosti a potom se zaputio u Hollywood kako bi postao glumac. Ubrzo je otkrio da mu bolje leži posao vizažista, a s vremenom je otkrio talent za specijalne efekte sa šminkom.

Winston se nakon toga prebacio na specijalne efekte kojima su na filmskom ekranu oživljavala svakojaka fantastična bića. Nakon što je 1978. dizajnirao kostime Wookieja u TV-emisiji Star Wars Christmas Special, postao je dovoljno cijenjen u Hollywoodu da osnuje vlastiti studio. Godine 1984. je Jamesu Cameronu pomogao da stvori lik nezaustavljivog robota-ubojice u filmu "Terminator", a dvije godine kasnije i vanzemaljska čudovišta i robote u filmu "Aliens", a za što je nagrađen Oscarom za najbolje specijalne efekte.

Nakon toga su slijedili zapaženi radovi na filmovima kao što su "Edward Škaroruki", "Monster Squad", "Predator" i "Batman se vraća". Godine 1989. Winston je imao i vlastiti redateljski debi s filmom "Pumpklnheads".

Nakon što je s Cameronom ponovno surađivao u filmu "Terminator 2", Winstona je angažirao Steven Spielberg kako bi oživio dinosaure u "Jurskom parku". Winstona je posebno zanimala animatronika - odnosno tehnike kojima se lutkama i maketama daje iluzija živih bića. Njegov talent je postao posebno cijenjen s obzirom na sve češće korištenje CGI efekata od strane Hollywooda, a koje su mnogi smatrali po pitanju kvalitete inferiornim staroj školi.

Stan Winston je umro u krugu svoje obitelji nakon višegodišnje borbe s mijelomom. Iza sebe je ostavio sina Matta Winstona, široj publici poznatog po ulozi agenta Danielsa u TV-seriji "Zvjezdane staze: Enterprise".

D.A.

Pročitajte više