Preminuo prof. Ivan Bilić

NAKON teške bolesti jutros je u 60. godini u Splitu preminuo Ivan Bilić, profesor Pravnog fakulteta u Splitu, istaknuti stručnjak političke ekonomije, humanist i sportski aktivist.

Bilić je rođen 1933. godine u Pakovu Selu kod Drniša, a pravo je diplomirao na Pravnom fakultetu u Splitu. Nakon poslijediplomskog studija u Skoplju, doktorirao je na Sveučilištu u Zagrebu 1973. godine. Na splitskom Pravnom fakultetu počinje raditi 1965. kao asistent na predmetu politička ekonomija, a redovitim je profesorom postao 1987. godine.

Obnašao je i dužnosti predsjednika katedre i predsjednika Poslovodnog odbora Pravnog fakulteta. Prorektor za nastavu Sveučilišta u Splitu bio je od 1996. do 1998., kada je izabran za dekana Pravnog fakulteta u Splitu. Tu je dužnost obnašao do 2000. godine. Prof. Bilić nositelj je odličja Reda Danice hrvatske od 1997. godine.

Jedan je od osnivača "Europskog pokreta - Split", čijim je bio i predsjednikom do današnjeg dana.

Njegovo je najznačajnije djelo "Politička ekonomija kapitalizma", a autor je i brojnih članaka i rasprava iz političke ekonomije i suvremenih ekonomskih odnosa.

Pročitajte više