PREMINUO REDATELJ FILMOVA ´ŽALAC´ I ´BUTCH CASSIDY I SUNDANCE KID´

Američki redatelj George Roy Hill dobitnik Oscara za filmove ´Žalac´ i ´Butch Cassidy i Kid´ preminuo je u petak u dobi u 81. godini.

Bivši pilot marinac Hill je preminuo u svom stanu na Manhattanu od komplikacija uzrokovanih Parkinsovom bolešću, doznaje se od njegove obitelji.

Rođen 1921. u uglednoj obitelji u Minneapolisu Hill je bio najpoznatiji po filmovima koje je snimio s Paulom Newmanom i Robertom Redfordom ´Butch Cassidy i Kid´ (1969) i ´Žalac´ za koje je nagrađen Oscarima.

Već u 16. godini vlasnik je dozvole za pilotiranje, a i vrlo je talentiran glazbenik u srednjoj školi.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata služio je u marincima, a poslije postao novinar nakon pohađanja Trinity koledža u Dublinu, gdje je diplomirao književnost 1949. godine.

Nakon toga režira, piše i glumi za televiziju, a 1957. godine debitira kao redatelj na Broadwayu.

Njegov prvi veći holivudski film bio je ´Havaji´ (1966), a zatim je uslijedila ´Moderna Millie´ (1967). Dvije godine poslije snimio je western ´Butch Cassidy i Kid´ i postao redateljska zvijezda.

Ponovno je radio s Newmanom i Redfordom četiri godine kasnije na filmu ´Žalac´ koji je osvojio sedam Oscara, među kojima za najbolji film, najboljeg redatelja i najbolji originalni scenarij.

Ostali njegovi poznatiji filmovi su ´Klaonica 5´, ´Svijet prema Garpu´ i ´Mala bubnjarica´.

Pročitajte više