Preminuo slikar Aleksandar Srnec

ALEKSANDAR SRNEC, akademski slikar, dizajner i autor animiranih filmova, preminuo je u subotu navečer u 86. godini života.

Srnec je rođen 30. srpnja 1924. u Zagrebu. Akademiju likovnih umjetnosti upisao je 1943. i potom studirao arhitekturu, da bi se kasnije vratio na akademiju, koju je napustio 1949.

S Ivanom Piceljem i Božidarom Rašicom osnovao je umjetničku Grupu Exat 51 (Eksperimentalni atelje) slikara i arhitekata, koja je djelovala u Zagrebu od 1950. do 1956. Grupa se zauzimala za apstraktnu umjetnost, suvremene vizualne komunikacije i sintezu svih disciplina likovnoga stvaralaštva.

Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo dobio je 1999., kolege iz Hrvatskoga društva likovnih umjetnika (HDLU) dodijelili su mu 2008. nagradu za životno djelo, a u siječnju ove godine u MSU otvorena je Srnecova retrospektivna izložba pod nazivom "Prisutna odsutnost".

Vlada uputila brzojav sućuti obitelji Srnec

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor uputila je brzojav sućuti obitelji Aleksandra Srneca u povodu njegove smrti. 

"Poštovana obitelji Srnec,

S velikom tugom sam primila vijest o odlasku istaknutog slikara, dizajnera i autora animiranih filmova, gospodina Aleksandra Srneca. Nezaboravan je i nemjerljiv njegov doprinos hrvatskoj umjetnosti i kulturi, što je prepoznala i struka, udijelivši mu brojne nagrade, među kojima i Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo te Nagradu za životno djelo Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Gospodina Srneca pamtit ćemo kao iznimnog umjetnika, koji je svojom težnjom za pomicanjem granica i svojim bogatim opusom ostavio neizbrisiv trag u hrvatskom kulturnom krugu. 

U ovim teškim trenucima za Vašu obitelj primite izraze iskrene sućuti i dubokog suosjećanja u ime Vlade Republike Hrvatske, kao i moje osobno.", stoji u piopćenju za javnost Vlade Republike Hrvatske.

Pročitajte više