Preminuo splitski glumački velikan Boris Dvornik

BORIS DVORNIK, jedna od najvećih kazališnih, televizijskih i filmskih glumaca našeg vremena preminuo je u 69. godini života od moždanog udara.

> Pišu li se pokojnim velikanima i "mali" potezi?

> Bata Živojinović: Dolazim u Split na pogreb Borisa Dvornika

> Biškupić: Hrvatsko glumište je izgubilo jednog od svojih najvećih sudionika

> Sanader: Nedostajat će nam Borisov temperament i osebujan glumački pristup

> Mesić: Otišao je jedan od najvećih glumaca bivše države

> Ljubiša Samardžić: Boris Dvornik i ja smo u kafanama pjesmama dizali goste na noge

> Bandić: Dvornik je osvajao veličinom, iskrenošću i životnošću koje je nosio

Vijest je rano jutros objavio Radio Dalmacija, pozivajući se na izvore iz splitske bolnice. "Ni mi još ne znamo uzrok smrti. Sad ćemo se čuti s njegovom suprugom da vidimo što je bilo. Zatečeni smo, i mi smo sve doznali od medija", rekla nam je potresena Danijela Dvornik.

Od "šuma i gora" do Velog i Malog mista

Boris Dvornik je rođen 16. travnja 1939. u Splitu, a već je u djetinjstvu otkrio svoj glumački talent i od najranijih dana izražavao želju da postane glumac. Profesionalno se glumom počeo baviti nakon što je završio školu za električara - otišao je u Novi Sad i maturirao u Srednjoj glumačkoj školi, nakon čega je upisao Kazališnu akademiju Sveučilišta u Zagrebu.

Već prvim filmom "Deveti krug" iz 1960. godine stekao je veliku popularnost u bivšoj Jugoslaviji, a uloge koje su uslijedile učvrstile su njegov položaj na vrhu liste jugoslavenskih glumaca. "Martin u oblacima" (1961.), "Prekobrojna" (1962.) i "Most" (1969.) samo su neke od uspješnica zahvaljujući kojima je stao rame uz rame tadašnjim najpoznatijim glumcima, Ljubiši Samardžiću i Bati Živojinoviću, s kojim ga je vezalo veliko prijateljstvo, a kasnije i medijski sukob.

Iako će ostati zapamćen kao zvijezda komedija, Boris Dvornik je nastupao u svim filmskim, kazališnim i televizijskim žanrovima, a u svojoj bogatoj karijeri snimio je više od 40 dugometražnih igranih filmova, dvadeset serija i nebrojeno mnogo kazališnih predstava.

Godine 1971. osvojio je svoju prvu Zlatnu arenu, i to za ulogu u ratnom filmu Antuna Vrdoljaka "U gori raste zelen bor" te za ulogu u "Opkladi", filmu Zdravka Randića. Nakon osvojene Arene, uslijedile su uloge koje su mu obilježile život - ulogom Roka Prča u kultnoj seriji "Naše malo misto", a potom i brijača u "Velom mistu" osvojio je publiku diljem Jugoslavije i nametnuo se kao najpopularniji glumac u bivšoj državi.

Nakon što je ostvario svoje do danas najzapamćenije uloge, vratio se u Split i postao stalni član tamošnjeg kazališnog ansambla, s kojim je zabilježio brojne uspjehe, pa čak i van granica Lijepe naše.

Devedesetih godina pažnju je uglavnom plijenio svađom s Batom Živojinovićem - 1991. godine javno su se, preko niza "otvorenih pisama", odrekli prijateljstva koje ih je godinama povezivalo. Jedan drugog su optuživali za "nacionalnu izdaju", a njihovi pokušaji mirenja 2004. i 2006. godine završili su debaklom - samo nekoliko dana nakon rješavanja problema pred kamerama opet su "otkopali ratnu sjekiru".

Politika mu "nije trebala"

Godine 1992. Boris Dvornik ušao je u Hrvatski sabor kao zastupnik HDZ-a, a njegov politički angažman navodno je bio usko vezan za Antuna Vrdoljaka, njegovog tadašnjeg prijatelja koji ga je i nagovorio na sudjelovanje u politici. Iz svega se, međutim, brzo povukao, ističući kako mu to u karijeri "nije trebalo".

Osim zbog (ne)prijateljstva s Batom Živojinovićem, Dvornik je posljednjih godina u medijima boravio zahvaljujući borbi s alkoholom, koja se u nekoliko navrata očitovala u njegovom ponašanju. Godine 2005. udario je promatračicu GONG-a i vrijeđao prolaznike u Delnicama. "Mora bit da je neka sportašica, onako jaka, robusna, da je sad vidim, pripozna bi je sigurno. Ona je mene udrila lagano, pa ja nju isto lagano, pa onda još par puta tako", izjavio je Dvornik nakon incidenta. Iste godine doživio je i moždani udar, zbog čega je otkazao sve glumačke angažmane.

Unatoč pokojem incidentu, Boris Dvornik svakako je jedno od najvećih imena hrvatskog glumišta, a filmovi i serije u kojima je glumio i danas su rado gledane među svim generacijama.

Dorijan Klarić
Foto: HNK

Pročitajte više