Preminuo Vanja Kalogjera

SINOĆ je u Zagrebu u 68. godini nakon kraće i teške bolesti umro istaknuti hrvatski ekonomist i bivši veleposlanik Vanja Kalogjera.

Rođen je 1936. na Korčuli. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

U Ingri je bio zaposlen 16 godina, od 1974. do 1991. Za to vrijeme bio je predstavnik te tvrtke u Kairu, direktor marketinga, zamjenik glavnog direktora za marketinške poslove te savjetnik generalnog direktora.

Iz Ingre odlazi 1991., na dužnost veleposlanika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje je bio do 1996. Za čitavo vrijeme veleposlaničkog mandata promicao je hrvatske tvrtke i pomagao im u sklapanju brojnih poslova u tom dijelu svijeta.

Po povratku s veleposlaničkog mjesta, od tadašnje HDZ-ove Vlade dobio je mandat za osnivanje prve Agencije za promicanje stranih ulaganja kojom je potom postao i direktor.

Nakon promjene vlasti 2000. ta je agencija ukinuta, a Kalogjera je sa svojim dugogodišnjim iskustvom i znanjem u području investicija postao konzultantom raznih svjetskih multinacionalnih kompanija, a surađivao je i sa Svjetskom bankom.

Od 1992. član je Hrvatske demokratske zajednice.

Ispraćaj Vanje Kalogjere bit će u ponedjeljak, 4. travnja u 17,15 sati iz mrtvačnice na zagrebačkom Mirogoju, a pokop će biti u utorak, 5. travnja na mjesnom groblju sv. Luke u Korčuli.

Pročitajte više