Preminuo Vasko Lipovac

ISTAKNUTI hrvatski akademski slikar i kipar Vasko Lipovac umro je sinoć u Splitu u 75. godini života, nakon duge i teške bolesti.

Lipovac je umro sinoć oko 20 sati u splitskoj Kliničkoj bolnici od posljedica teške bolesti od koje se liječio na zagrebačkom Rebru i na splitskom Odjelu hematologije.

Taj i izvan hrvatskih granica priznati umjetnik, posmodernist u čijim se slikarskim i kiparskim radovima te u scenografijama uvijek prepoznavao prostor izrazitog mediteranskog ugođaja, kolorita i istančanog humora, prije nepuna dva mjeseca je, premda shrvan teškom bolešću, upriličio svoju posljednju veliku izložbu u Splitu - "More, sport, erotika, tri puta Lipovac" u Galeriji umjetnina na čije je otvaranje stigao izravno iz bolnice.

Nikada nije odustajao od životne radosti koju je iskazao i na stotinjak izloženih radova nastalih u proteklih desetak godina, te erotskim crtežima nastalim u trenucima borbe za život u bolesničkoj postelji.

Vasko Lipovac rođen je 14. lipnja 1931. u Kotoru. U Zagrebu 1955. završava Akademiju primijenjenih umjetnosti, nakon čega surađuje u Majstorskoj radionici Krste Hegedušića.

Od 1956. upriličio je više od 30 samostalnih izložaba, a sudjelovao je i na više od 200 skupnih postava diljem svijeta. U Splitu je živio i radio od 1964.

Vjerojatno je najpoznatiji po svojim najčešćim motivima mornara i brodova te ciklusu skulptura "Biciklisti".

Dobitnik je brojnih nagrada za skulpturu, ilustraciju i javne spomenike, među kojima i prve nagrade za spomenik košarkašu Draženu Petroviću 1995. i za spomenik Marku Maruliću 1998.

Mjesto i vrijeme posljednjeg ispraćaja velikoga umjetnika bit će objavljeni naknadno.

Pročitajte više