Preminuo Vlatko Pavletić

BIVŠI predsjednik Hrvatskog sabora Vlatko Pavletić preminuo je u srijedu ujutro u Zagrebu. Akademik Pavletić preminuo je u KB Dubrava od raka gušterače, u 77. godini života.

Predsjednik sabora Vladimir Šeks rekao je kako je Pavletić preminuo jutros u 9 sati, te dodao kako će komemoracija biti održana zgradi sabora u ponedjeljak 24. rujna s početkom u 10 sati. Na komemoraciji se očekuje obraćanje predsjednika HDZ-a Sanadera.

Posljednji ispraćaj posmrtnih ostataka Vlatka Pavletića bit će istog dana u 14 sati na krematoriju groblja Mirogoj, na kojem će govoriti predstavnici HAZU, Hrvatskog društva književnika i Matice hrvatske.

Predsjednik Šeks kazao je kako je u zgradi sabora otvorena knjiga žalosti povodom smrti akademika Pavletića. Šeks se u knjigu upisao prvi, a za Pavletića je rekao da je bio istaknuti domoljub i promotor demokracije.

Zbog toga što je dva mjeseca vršio dužnost predsjednika republike, Pavletić će biti ispraćen uz državne počasti.

Intenzivan rad u književnosti i politici

Rođen je 2. prosinca 1930. godine u Zagrebu, a za života je radio kao teoretičar književnosti, esejist, kritičar i političar. U Zagrebu je pohađao pučku školu i gimnaziju, a 1955. na Filozofskom fakultetu je diplomirao hrvatski jezik i književnost. Doktorirao je 1975. s disertacijom Stablo Ujevićeve poezije.

Radio je kao urednik u "Vjesniku", bio je direktor drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i glavni urednik izdanja Matice hrvatske.

1960. postao je docent, a potom redoviti profesor književnosti na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Pet godina kasnije učlanio se u Gradski komitet SK Zagreb, ali je 1967. izbačen iz Komiteta i partije kao hrvatski nacionalist.

Njegova politička karijera započela je 1990. godine kada je postao ministar prosvjete, kulture, tehničke kulture i športa. Dvije godine kasnije postao je član Zastupničkog doma Sabora RH, predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

Od 1995. do 1999. bio je na dužnosti predsjednika Hrvatskoga državnog sabora, a nakon smrti Franje Tuđmana dva je mjeseca obnašao dužnost privremenog predsjednika Republike Hrvatske.

Od 2000. godine je bio potpredsjednik Hrvatskoga sabora, a 2004. se povukao u mirovinu.

I.K.
Foto: H.P.

Pročitajte više