Zbog tromosti države prepolovljen broj posvajanja: "Djeca godinama čekaju u domu, a onda ih više nitko ne želi"

Foto: 123rf

U DOMU za nezbrinutu djecu u Nazorovoj broj posvojenja se zadnjih godina smanjio i prosjek posvojene djece po godini je opao s 30-ak na 15-20. O tom problemu razgovarali smo s ravnateljicom Doma Jasnom Ćurković Kelava.

Ona je u razgovoru za Index istaknula kako je glavni razlog tome činjenica da se u kratkom periodu Obiteljski zakon nekoliko puta mijenjao što je usporavalo ili odgađalo pokretanje postupaka od strane centara za socijalnu skrb na sudovima, a koji se odnose na oduzimanje roditeljskih prava biološkim roditeljima koji grubo zanemaruju ili zlostavljaju djecu.

Tako od brojne djece dobne skupine 0-7 godina smještene u domovima ili udomiteljskim obiteljima malo je onih koji ispunjavaju pretpostavke za posvojenje.

"Postupci posvajanja djece propisani su Obiteljskim zakonom, provode ih centri za socijalnu skrb koji biraju posvajatelje za dijete u njihovoj nadležnosti, no upravo zbog nestabilnosti obiteljskog zakonodavstva broj posvajanja nam se znatno smanjio. Nadamo se da ce se Zakon stabilizirati i da će i posvajanja ići brže", rekla je ravnateljica Doma u Nazorovoj.

Posebno je teška situacija oko posvajanja ili udomljavanja djece s teškoćama u razvoju ili djece starije od 10 godina, za koju i kad imaju pretpostavke za posvajanje centar ne može naći zainteresiranu obitelj.

Da ne bi cijeli život proveli po domovima, u sustavu socijale, Dom je napravio iskorak i prije godinu dana počeo sa objavljivanjem njihovih anonimnih profila na svojoj stranici s ciljem traženja obitelji. Mnogi su bili sumnjičavi iako se na takav način u razvijenijim sustavima već odavno uspješno traže obitelji za teže posvojivu djecu.

"Objavljujemo profile djece i nalazimo im obitelj"

Rezultatom su u Domu veoma zadovoljni, čak su se za 7-ero djece od 8 objavljenih profila našli posvojitelji ili udomitelji.

"To je jedna pozitivna priča, djeci je u novim obiteljima dobro i prirodno je da odrastaju u takvom okruženju, a ne u instituciji. Jer, ma kakve kvalitetne, stručne i dobre uvjete da ima Dom, on može biti samo kratkotrajno i privremeno rješenje za dijete, samo prijelaz iz lošeg u dobro obiteljsko okruženje.

Tako smo i dalje nastavili s objavama profila djece koja su spremna za posvojenje jer im je riješen pravni status. Već dulje vrijeme tražimo posvajatelje ili udomitelje za 6-godišnjeg dječaka, on je od rođenja u Domu, a zbog teškoća iz autističnog spektra za njega se teže odlučuju obitelji.

Drugi dječak ima 12,5 godina, kod nas je šest mjeseci, ali je prije toga cijeli život proveo u drugim domovima, zbog čega je traumatiziran i pokazuje probleme u ponašanju. Za dječake bi dobra, topla, strpljiva obitelj bila dragocjena i terapeutska. Isto tako smo objavili i profil 18-mjesečnog dječaka s teškoćama u razvoju za kojeg tražimo udomiteljsku obitelj", rekla je Ćurković Kelava.

Trenutno kaže, Dom pruža institucionalne i izvaninstitucionalne usluge za 311 korisnika, djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, njihove obitelji, udomitelje i posvajatelje.

"Trebamo drastično ubrzati proces posvajanja"

Na smještaju u Domu i podružnicama je 97-ero, dok ostali koriste usluge poludnevnog ili cjelodnevnog boravka, rane intervencije, organiziranog stanovanja, savjetovanja i pomaganja.

Na pitanje koliko vremena protekne dok dijete ne bude spremno za posvajanje, dodaje kako nema pravila.

"Sve ovisi obiteljskim okolnostima vezanim za dijete, postupcima,tj. na koji način se ide rješavati pravni status, koliko dugo će to trajati na centru i sudu. Često se kasni s pokretanjem postupaka prema zanemarujućim roditeljima, dok im se godinama daju šanse da počnu brinuti o djetetu, dijete odrasta po institucijama i vremenom gubi šanse da ga netko posvoji.

Tako je po podacima Ministarstva socijalne politike u Hrvatskoj više od 400 djece koja ispunjavaju pretpostavke za posvojenje, a većina ih je starija od 12 godina te su praktički izgubila šansu da budu posvojena. Sustav je pretrom.

Predugo se čeka. Dijete u tim procesima godine i godine provede u institucijama, po domovima, mijenja udomitelje, sve dok napokon ne postane pravno čist, a tad je već formirana osoba i rijetko da netko želi posvojiti starije dijete", rekla je ravnateljica Doma za djecu u Nazorovoj.

Istaknula je kako posvojitelji uglavnom žele što mlađu djecu pa tako, dodaje, centri za socijalnu skrb najlakše nađu posvajatelje za dobnu skupinu od 0-7 godina.

Na kraju je naglasila kako trebamo drastično ubrzati postupak posvojenja, te da svi postupci koji se tiču djeteta, budu prioritet i u centrima za socijalnu skrb i na sudovima.

Pročitajte više