Prerano za mišljenje EU-a o ribarskom kodeksu

EUROPSKA unija još proučava kodeks ponašanja ribara u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zaljevu koji joj je uputila Slovenija pred svoj ulazak u EU, prenijeli su u četvrtak slovenski mediji.

Kako navodi slovenska tiskovna agencija STA, pozivajući se na izjavu šefa misije EU-a u Ljubljani Erwana Fouerea za Slovenski radio, Bruxelles je upoznat s tekstom tog kodeksa, te u skladu sa zaključcima lanjske Venecijanske konferencije o održivom razvoju ribarstva u Sredozemlju "proučava gradivo koje se odnosi na razgovore između svih upletenih strana".

Teško je ocijeniti kad će Bruxelles dati svoje mišljenje o tome jer postupci u Europskoj komisiji uobičajeno traju nekoliko mjeseci, naveo je Fouere.

Slovenija je pred ulazak u EU predala Bruxellesu ribarski kodeks, koji je regulirao gospodarsko ribarenje u malograničnom pojasu, ocijenivši da on nakon njezina ulaska u EU prestaje važiti te da pitanje ribarstva prestaje biti bilateralnim pitanje Hrvatske i Slovenije i da o njemu Hrvatska treba pregovarati s Bruxellesom. Nakon nedavnih incidenata u Piranskom zaljevu, održan je sastanak Mješovitog povjerenstva za malogranični promet, na kojemu je slovenska strana predlagala da kodeks o ribarenju u zaljevu opet bude na snazi do kraja godine i do očitovanja EU o tome, ali je ocijenila neprihvatljivim izmjene u prvotnom tekstu kodeksa prema kojima bi ribarski brodovi u zaljevu bili izuzeti od policijske kontrole. Slovenija inzistira na stajalištu da njena policija smije kontrolirati Piranski zaljev do crte koja se nalazi otprilike 300 metara od hrvatske obale.

Slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl u srijedu je na konferenciji za novinare rekao je, u vezi s prijedlogom Mješovitog povjerenstva za izvođenje sporazuma o malograničnom prometu i suradnju (SOPS), da je za Sloveniju neprihvatljivo unošenje novih elemenata u sporazum, a najavio je i imenovanje novog supredsjedatelja slovenskog dijela povjerenstva o provođenju SOPS-a. Vajgl je rekao da u Piranskom zaljevu trenutačno vlada "olimpijsko primirje", ali da nažalost ne može jamčiti da neće biti novih incidenata na moru, prenijeli su slovenski mediji.

Pročitajte više