Presuda Ercegu je zastrašujuća. Ne zbog Ercega, nego svih nas

Foto: Index

"PRESUDA Zoranu Ercegu, potpuno neovisno o tome koga je imenom i prezimenom kritizirao, protuustavna je. Ne samo da je po europskim standardima riječ o povredi ljudskog prava na mirni prosvjed i ljudskog prava na slobodu izražavanja, već i prema praksi Ustavnog suda RH", tvrdi ustavna stručnjakinja Sanja Barić na društvenim mrežama.

Kažnjen zbog izjave o Tuđmanu

Podsjetimo, Erceg je na Prekršajnom sudu u Zagrebu osuđen na 15 dana zatvora, uvjetno na 12 mjeseci, jer je u prosincu prošle godine prilikom otvaranja spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu vikao parole protiv prvog hrvatskog predsjednika. Točnije, Erceg je vikao da je Tuđman zločinac. Zbog toga je na ceremoniji otvaranja prvo fizički napadnut, a potom i uhićen.

Prema jučerašnjoj presudi Prekršajnog suda, Erceg u idućih godinu dana ne smije ponoviti djelo jer će ići 15 dana u zatvor, a dobio je i godinu dana zabrane približavanja spomeniku prvom hrvatskom predsjedniku u Zagrebu.

"Zanimljivo je i to da je ova presuda donesena na osnovu zakona iz socijalističke Republike Hrvatske, točnije iz 1977. godine. Kažnjen sam po članku u kojem piše da će se kazniti onaj koji remeti javni red i mir te svojim ponašanjem ugrožava djecu, starije ljude i invalide. Sud nije uzeo u obzir da je ta masa ugrozila mene kao invalida", rekao je Erceg za Index nakon izricanja presude dodajući na kraju kako će i dalje dolaziti ispred spomenika Tuđmanu te da će "govoriti što hoće", kao i da ga nitko u tome "ne može zaustaviti".

Slučaj Varšavska na Ustavnom sudu

Ustavna stručnjakinja Barić poziva se na praksu Ustavnog suda, odnosno na presudu iz rujna 2013. godine kada su odbačene presude Prekršajnog suda u Zagrebu i Visokog prekršajnog suda, koji su osudili jednog od prosvjednika za Varšavsku ulicu u svibnju 2010. godine. Prosvjednik je osuđen zbog remećenja javnog reda i mira jer je "rukama udarao po metalnoj ogradi gradilišta 'Cvjetni prolaz' te uzvikivao 'Ne damo Varšavsku'".

Ustavni sud srušio je presude tvrdeći kako su, u tom slučaju, mjerodavna dva članka Ustava. Članak 16 koji kaže da se "slobode i prava mogu ograničiti samo zakonom da bi se zaštitila sloboda i prava drugih ljudi te pravni poredak, javni moral i zdravlje" te članak 42 u kojem stoji da se "svakom priznaje pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed u skladu sa zakonom".

"Uzevši u obzir činjenicu da su pravo na javno okupljanje i pravo na mirni prosvjed politička prava, i kao takva su bitna i nužna za slobodu izražavanja u demokratskom društvu, razumljivo je da će u pravilu implicirati izražavanje nezadovoljstva ili izražavanje određenog zahtjeva odnosno poruke, a ne samo razmjenu mišljenja istomišljenika", stoji u obrazloženju te odluke Ustavnog suda.

Smerdel: Politički prosvjed i izražavanje političkog mišljenja ne smiju biti kažnjavani 

Predstojnik katedre za Ustavno pravo na zagrebačkom Pravnom fakultetu, prof. dr. Branko Smerdel također smatra kako je riječ o protuustavnoj odluci.

"Treba naglasiti dvije stvari, a to je i da politički protest, kao i izražavanje političkog mišljenja, štiti Ustav. Ustav zapravo jamči slobodu javnog izražavanja, i to je trebalo uzeti u obzir", kaže Smerdel za Index dodajući kako se u javnosti stječe kriva predodžba da je Ustav i ustavno pravo posao samo ustavnih sudaca i ustavnih stručnjaka. Ustav, smatra Smerdel, jednako obvezuje i suca, i policajca koji su u slučaju Ercega morali postupiti u skladu s Ustavom.

Smerdel: Odluka suda je upozorenje svima da trebaju paziti što pričaju

Na izravan upit je li poruka suda u slučaju Erceg zapravo upozorenje svima da treba paziti što pričaju, Smerdel odgovara potvrdno.

"Apsolutno! Ercega sada čeka duga borba, no on je hrabar čovjek. Treba se konstantno pozivati na slobodu izražavanja mišljenja i slobodu javnog protesta jer to je osnova svega", kaže Smerdel koji se u razgovoru za Index sjetio primjera iz SAD-a. Naime, osamdesetih godina tijekom protesta u Teksasu 1989. godine zapaljena je američka zastava, a američki suci donijeli su odluku kako zbog Prvog amandmana na Ustav SAD-a, koji jamči slobodu govora, ne može biti sankcija za taj slučaj. Sve što spada u politički prosvjed i izražavanje političkog mišljenja ne smije biti sankcionirano", napomenuo je na kraju Smerdel.

Presudom Ercegu sud je tako poslao jasnu poruku javnosti - pazite što pričate o "svetim kravama" hrvatskog društva. Znakovito je da je identičnu poruku jučer pored spomenika Tuđmanu policajac izrekao Ercegu koji je ponovio svoje mišljenje o Franji Tuđmanu kao ratnom zločincu.

>> Pogledajte kako je policajac zaprijetio Ercegu: "Pazite šta govorite"

 

Pročitajte više