Presuda primoštenskom načelniku zbog uskraćenja informacija novinarki

NAČELNIK primoštenske općine Stipe Petrina, osuđen na tri mjeseca uvjetno jer je uskratio informacije novinarki "Slobodne Dalmacije" Simeoni Pancirov, izjavio je danas kako je to "sramota za hrvatsko pravosuđe", a novinarka Pancirov pozdravila je tu presudu.

Općinski sud u Šibeniku nepravomoćno je osudio Stipu Petrinu na tri mjeseca zatvora uvjetno s rokom kušnje od godinu dana zbog kažnjiva djela protiv slobode i prava čovjeka te slobode izražavanja misli.

Sutkinja Općinskog suda Maja Šupe presudu je donijela 5. prosinca 2005., a kaznenu prijavu protiv Petrine Općinsko državno odvjetništvo podnijelo je prije tri godine, jer je, kako stoji u obrazloženju, kao tadašnji predsjednik Općinskog vijeća uskratio informacije novinarki "Šibenskog lista" Simeoni Pancirov, koja je u to vrijeme bila dopisnica "Slobodne Dalmacije".

Kako je za Hinu danas kazala Pancirov, od listopada do prosinca 2002. Petrina je u nekoliko navrata tražio od nje da napusti sjednicu Vijeća ili će, zbog njezine nazočnosti, Vijeće zasjedati u drugoj prostoriji. Svoj potez Petrina je obrazlagao osobnim nezadovoljstvom, kako je govorio, njezinim neobjektivnim pisanjem.

U izjavi za Hinu Petrina je rekao da je nepravomoćna presuda "sramotna za pravosuđe", dodavši da su u sudskom postupku tadanšnji općinski načelnik Vinko Bolanča i još jedanaest svjedoka posvjedočili da su upravo oni tražili isključenje Simeone Pancirov sa sjednice Općinskog vjieća, a ne on.

Rekao je da se jedino u nekoliko navrata pismom obratio urednicima "Slobodne Dalmacije" žaleći se na neobjektivno pisanje novinarke Pancirov.

Petrina se branio sam pred šibenskim Općinskim sudom u tom postupku, a na nepravomoćnu presudu najavio je žalbu.

Pročitajte više