Presuda protiv Philip Morrisa: 8 milijuna dolara za 40 godina pušenja

ELAINE HESS, udovica čovjeka koji je preminuo zbog ovisnosti o cigaretama - uživao je u njima čak 40 godina, dobit će osam milijuna dolara od transnacionalne duhanske korporacije Philip Morris, odlučila je porota suda u gradu Fort Lauderdale na Floridi.

Ovakav kraj sudskog procesa najvjerojatnije će poslužiti kao presedan za druge slične postupke, s obzirom da je na sudu pobijeđena jedna od najmoćnijih korporacija u svijetu, pa je popločan put za druge koji tragaju za sličnom pravdom i nadoknadom na sudu.

Naravno, predstavnici Philip Morrisona najavili su žalbu na presudu, baš zbog više tisuća slučajeva koji bi se mogli na jednak način završiti pred sudovima na Floridi. Na tamošnjim sudovima podnijeto je oko osam tisuća tužbi, što je uslijedilo nakon što je Vrhovni sud Floride 2006. godine odbacio presudu okružnog suda prema kojoj je Philip Morris trebao isplatiti čak 145 milijardi dolara i to oboljelim konzumentima duhan koji su grupno tužili tu korporaciju.

Ako ništa drugo, tom je presudom zabilježen nalaz kako su duhanske kompanije svjesno prodavale opasne proizvode, pa i priznale rizik od pušenja, što je na koncu omogućilo pojedinačno podnošenje tužbi.

Ig.M.
Foto: Index

Pročitajte više