Pretučen novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš

NEPOZNATI su napadači zaskočili novinara Jutarnjeg lista Dušana Miljuša ispred zgrade u kojoj živi, na Remetinečkoj cesti i pretukli ga bejzbolskim palicama, objavio je portal Jutarnjeg lista. Policija je odmah nakon dojave na teren uputila patrole koje intenzivno tragaju za nasilnicima.

Napad na Miljuša Indexu je potvrdila glasnogovornica PU zagrebačke koja je rekla da se napad dogodio oko 20.15 sati ispred zgrade u Remetinečkoj ulici u kojoj Miljuš stanuje. Miljuša su napala dvojica nepoznatih napadača koji su pobjegli s motociklom.

Miljuš je ubrzo prebačen u KB Zagreb na Rebru gdje je hospitaliziran. Kriminalistička obrada kao i potraga za napadačima još traje, zaključila je Aleksandra Ljuba.

"Nisam vidio tko me napao, prišli su mi s leđa"

Miljuš je iz bolničke postelje izjavio kako nije ništa vidio jer su mu napadači prišli s leđa. "Na glavi su imali kacige i pobjegli su motorom", rekao je Miljuš i dodao kako mu se nisu činili poznatima.

Uz Miljuša su u bolnici brojni kolege, među kojima je i glavni urednik Jutarnjeg lista Mladen Pleše koji je novinarima i prenio njegove izjave. Pleše je rekao da Miljuš ima dvije rane na glavi, ozlijeđena mu je i ruka, a rekao mu je kako misli da ima i potres mozga. No pri svijesti je i komunicira. O njegovom su zdravstvenom stanju liječnici zasad izvjestili samo članove obitelji, ali pretpostavlja se da mu je ruka prelomljena na dva mjesta.

Prema informacijama koje smo dobili od osoba bliskih novinaru, radilo se o dva napadača koji su do adrese na kojoj stanuje došli motociklom, a za vrijeme napada s glave nisu skidali kacige. Različito od onoga što je objavio Jutarnji, doznajemo da je pretučen metalnim palicama.

Dežurni urednik na desku Jutarnjeg lista Srećko Milić nije nam mogao reći ni je li Miljuš zaprimio kakvu prijetnju u posljednje vrijeme.

Prijetila mu Petračeva majka

Urednik Crne kronike često je pisao o zločinačkom podzemlju, a jedna od zadnjih prijetnji koja je zabilježena u medijima bila je vezana za izvještavanje o pogibelji Davora Zečevića. Tada je u Večernjem listu izašao posljednji pozdrav Zečevićeve sestre bratu, u kojem se on obrušila na Miljuša kako truje javnost, što je shvaćeno kao poziv na linč. Kada je u veljači u zagrebačkoj Dubravi izrešetan ubojica Vinko Rodić, brat ubojice Zlatka Bagarića, Miljuša je na mjestu ubojstva izvrijeđao Zdravko Šiškić, pravomoćno osuđeni ubojica.

Nedavno je Miljuš pisao je o ubojstvima i kriminalu koje je počinio tjelohranitelj osuđenog otmičara Hrvoja Petrača - Trpimir Jandrek, s čijom se bandom povezuje ubojstvo Marka Sliška. Majka osuđenog Petrača tada mu je zaprijetila putem medija.

Posljednja u nizu zločinačkih organizacija o kojima je pisao je ona koja je "pala" u policijskoj operaciji "Viking". Objavio je imena ljudi koje policija povezuje sa proizvodnjom i preprodajom oružja u Švedsku.

Zbog sve učestalijih napada na novinare a potaknuti večerašnjim brutalnim napadom na Miljuša, Hrvatsko novinarsko društvo će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Ivom Sanaderom i ministrom unutarnjih poslova Berislavom Rončevićem, kazao nam je potpredsjednik HND-a Mislav Bago. Premlaćivanje palicama i prijetnje postale su dio novinarskog posla i tomu treba stati na kraj, ističe.

"Od policije očekujemo da što prije uhvati napadače, od vlasti očekujemo da shvati kako treba stati na kraj organiziranom kriminalu zbog kojega i dolazi do ovakvih napada, a od novinara očekujemo da se ne predaju", kazao je Bago. HND najoštrije osuđuje brutalni napad na kolegu Miljuša i smatra ga prijetnjom svim novinarima. "Cilj je zastrašiti ih kako bi prestali pisati o gospodarskom i organiziranom kriminalu", kazao je Bago.

Banac: Podzemlje je i dalje vrlo moćno u Zagrebu

Predsjednik HHO-a Ivo Banac rekao je za Index da je napad na Miljuša "strašan" te ocijenio kako taj napad zorno prikazuje da je podzemlje i dalje vrlo moćno u Zagrebu. Podsjetio je da su Miljušu već i ranije stizale prijetnje zbog nedvosmislenog i jasnog pisanja i razotkrivanja kriminala u Hrvatskoj.

Banac nedopustivim smatra da novinari u ovoj zemlji zbog svog pisanja ulicama moraju "hodati s glavom u torbi" te proziva državu zbog neuspjeha u stvarnoj borbi protiv kriminala. Predsjednik HHO-a zaključuje da je došlo krajnje vrijeme da pravna država u potpunosti profunkcionira jer su stvari poput večerašnjeg napada na Miljuša potpuno nedopustive.

Jutarnji list osuđuje pasivnost policije

Redakcija Jutarnjeg lista oštro je osudila brutalni napad na urednika Dušana Miljuša.

"Zaprepašteni smo izostankom bilo kakve reakcije policije na prijetnje koje je kolega Miljuš već dulje primao zbog pisanja o kriminalu i pozadini mafijaških ubojstava. Izražavamo ogorčenje što policija nije zaštitila Miljuša i što nije spriječila da se realiziraju prijetnje koje su bile javno izricane. Ta su zastrašivanja kulminirala objavljivanjem prijeteće osmrtnice Miljušu u Večernjem listu. Za tu je prijetnju znala cijela javnost pa nas stoga dodatno uznemirava neshvatljiva pasivnost policije", stoji u priopćenju na stranicama online izdanja Jutarnjeg lista, uz napomenu kako njihova redakcija očekuje od nadležnih institucija da provedu hitnu istragu, te pronađu i kazne počinitelja.

Partnerstvo za društveni razvoj: Jedino policija nije ozbiljno shvatila prijetnje Miljušu

Udruga Partnerstvo za društveni razvoj reagiralo je večeras na napad na Miljuša navodeći kako "za propuste u poduzimanju svih mjera zaštite i neozbiljan odnos prema radu smatramo odgovornima osobe u Ravnateljstvu policije i PUZ-u". Policiju optužuju da jedina nije ozbiljno shvatila prijetnje Miljušu u Večernjem listu nakon ubojstva Zečevića, i citiraju odgovor policije na njihov dopis kojim su upozorili na ozbiljnost tih prijetnji. U njemu Ravnateljstvo policije navodi kako je Miljuš "otklonio potrebu za mjerama zaštite njegovog života iz razloga što plaćeni oglas nije smatrao ozbiljnom prijetnjom“. 

Obratili su se i DORH-u i USKOK-u. Županijsko državno odvjetništvo odgovorilo je udruzi kako je "do objavljivanja plaćenog oglasa Nataše Zečević u Večernjem listu dana 05. prosinca 2007. godine na stranici među osmrtnicama došlo zbog proceduralne pogreške... jer je jedino slobodno mjesto za objavu oglasa bilo je u rubrici 'osmrtnice'!?", stoji u priopćenju udruge.

"Želimo naglasiti da je iz razgovora s Dušanom Miljušem te drugim osobama koje su bile upoznate s tematikom, jedina institucija koja navedeni događaj nije smatrala ozbiljnom prijetnjom bila Policija RH, odnosno rukovoditelji u Ravnateljstvu policije i Policijskoj upravi Zagrebačkoj. Dušan Miljuš je svo vrijeme smatrao prijetnju ozbiljnom, kao i udruga Partnerstvo za društveni razvoj, a današnji događaj potvrđuje da smo na veliku žalost bili u pravu", stoji u priopćenju koje potpisuje Munir Podumljak.

Sada pozivaju sve "udruge civilnog društva, medije i novinare da se oštro suprotstave ovakvom načinu obračunavanja s onima koji progovaraju o najozbiljnijem kriminalu u RH, odnosno onima koji upozoravaju na društvene probleme".

A.B./P.V./I.K.
Foto: Cropix

Pročitajte više