"Prevarant stoljeća" Madoff boluje od raka?



BERNARD MADOFF, milijarder koji je uspio u djelo provesti najveću financijsku prevaru u povijesti, vrijednu preko 65 milijardi dolara, i nakon toga dobio 150 godina zatvora, navodno boluje od raka, piše New York Post.

Postova vijest se zasniva na izjavama Madoffovih kolega zatvorenika, kojima se nesretni milijarder više puta požalio da nema još puno vremena na ovom svijetu.

Jedan je zatvorenik rekao kako Madoff dnevno uzima oko 20 pilula za ublažavanje posljedica raka, a drugi da milijarder neprestano priča o tome kako će uskoro umrijeti.

Puno se spekuliralo oko toga zašto je Madoff sam na sebe preuzeo svu krivnju za zločin, budući da je jasno kako tako veliku prevaru nije mogao provesti sam, a različite glasine o tome da boluje od raka gušterače počele su se širiti još prije nekoliko mjeseci. Zatvorenici nisu potvrdili da je Madoff pričao o raku gušterače.

Američki su novinari, pokušavajući dobiti potvrdu, zvali Madoffovog odvjetnika i suprugu, ali nijedno im nije htjelo odgovoriti na pozive i poruke, pa cijela stvar, barem zasad, ostaje u domeni spekulacije.

Nevjerojatna sposobnost laganja

Afera oko Madoffa pukla je u prosincu prošle godine, kad se otkrilo da je Madoff godinama vodio piramidalnu shemu pod krinkom uspješnog investicijskog fonda. Madoff je u prosincu priznao dvojici svojih sinova kako je cijeli investicijski fonda jedna velika prevara, nakon čega ga je uhitio FBI.

Vrlo brzo se saznalo da je Bernard L. Madoff Investment Securities velika prevara, a da su žrtve bile brojne, od običnih ljudi, preko holivudskih celebrityja do uglednih financijskih institucija kao što su škotski Royal Bank of Scotland i Man Group PLC, španjolska Grupo Santander SA, francuska BNP Paribas i japanski Nomura Holdings, koje su sve navele kako im zbog poslovanja s Madoffom prijete "ogromni gubici".

Ne zna se koliko je zapravo teška prevara

Madoff je sinovima priznao kako je prevara teška nešto manje od 65 milijardi dolara, ali istražitelji vjeruju kako je ta brojka daleko veća. Također se i dalje istražuje tko je Madoffu sve pomagao u prevarama. Postoje indicije da su u piramidalni lanac bili uključeni njegovi sinovi, ali i velik broj niže rangiranih radnika u njegovoj tvrtki. Ništa od toga se nije saznalo na suđenju, budući da Madoffov dogovor o priznanju krivnje nije uključivao obavezno odavanje sudionika u prevari.

Sam Madoff je prilikom obraćanja sudu u ožujku rekao kako nikad nije namjeravao voditi prevaru do granica do kojih je ona otišla. Na početku je vjerovao kako će brzo namaknuti novac da isplati investitore, ali se zakopavao sve dublje.

Neki od najzanimljivijih detalja prevare su činjenice da Madoff 13 godina nije imao nezavisnu reviziju poslovanja svog investicijskog fonda, da su vodeće novine u SAD-u još 2005. dobile dojave o Madoffovim prevarama, ali su urednici bili uvjereni da je tako nešto nemoguće, ili da su Madoffovi investitori plaćali porez na novce koje Madoff zapravo nije zaradio, nego je stare investitore isplaćivao novcima novih.

Pročitajte više