Prevlaka će biti razminirana do konca ožujka

HRVATSKI centar za razminiranje (HCR), u povodu pet godina osnutka, danas je na poluotoku Prevlaci održao konferenciju za novinare na kojoj je zamjenik ravnatelja HCRa Mirko Ivanušić rekao da će razminiranje i čišćenje poluotoka Prevlake biti završeno do kraja ožujka.

´Hrvatski centar za razminiranje počeo je pripreme za razminiranje Prevlake 14. siječnja, a za dovršetak posla preostala su tri radna dana´, naglasio je koordinator terenskih radova Ivan Čikara. Dodao je da tri zone, određene za definiranje minskih polja, pretražuju tri šesteročlane ekipe uz jedan tim specijalne policije zadužen za pirotehnička ispitivanja stotinjak objekata. Cjelokupan posao uklanjanja mina na Prevlaci, na površini od 300 metara četvornih, okvirno stoji oko četiri milijuna kuna, a najvećim se dijelom financira iz državnog proračuna. Predstavnik Dubrovačko-neretvanske županije Đuro Vukić rekao je da je na teritoriju Dubrovačko-neretvanske županije u više od 20 projekata obuhvaćeno preko 3,5 milijuna četvornih metara površine, a do sada je za razminiranje utrošeno oko 40 milijuna kuna, većinom iz državnog proračuna, ali i iz drugih izvora.

Novinarima su pokazane i mikrolokacije helidroma i tvrđave na Prevlaci, očišćene od mina, privremeno odlagalište minsko-eksplozivnih sredstava, a organizirana je i demonstracija rada hrvatskog stroja za razminiranje MV-4 te akcija za pronalaženje eksplozivnih naprava izvježbanog para njemačkih ovčara.

Pročitajte više