"Priča kojom se optužuje Zagorca je fingirana"

GLASNOGOVORNIK odvjetničkog tima Vladimira Zagorca, Georg Brockmeyer, u ime ureda Lansky, Ganzger & Partner je rekao da su optužbe protiv Zagorca "fingirane" i da će odvjetnički tim odnijeti žalbu Europskom sudu za ljudska prava.

"Mi smo na današnjoj konferenciji iznijeli činjenice koje smatramo relevantnim za slučaj. Priča koju se koristi da bi se optužilo našeg klijenta je fingirana i politički konstruirana", kaže Brockmeyer.

"Kad pogledate trenutak u kojemu se optužbe iznose i u kojem se Zagorcu predbacuje zlouporaba dužnosti zbog 5 milijuna dolara u dijamantima, dobivate jasnu sliku politički konstruiranog progona", dodaje.

"Optužbe za krađu dijamanata isplivale su na suđenju Hrvoju Petraču za otmicu Zagorčevog sina Tomislava. Na tom suđenju se pojavljuje svjedočenje izvjesne gospođe Šiprak. Ono što je ona rekla o tim dijamantima nije imalo nikakve veze s postupkom koji se vodio protiv Petrača"

"Usto, odvjetnik Hrvoja Petrača, Anto Nobilo i tada je imao punomoć zastupanja Zagorca, a to ima i danas. Time je ušao u sukob interesa. Zbog toga će protiv njega biti podnesena žalba odvjetničkoj komori u Hrvatskoj, i prijeti mu isključenje iz Komore".

"Kad uzmete u obzir ovaj vid fingiranja priče o dijamantima, a nakon toga i dodatni politički i medijski pritisak na Zagorca (kao na primjer, u priči o dijamantima u časopisu "Nacional", koji je blizak Petraču), vidite prilično jasnu sliku političkog progona"

"Zbog toga će odvjetnički ured Lansky, Ganzger & Partner protiv Hrvatske podnijeti žalbu Europskom sudu za ljudska prava. Ne mogu reći koliko dugo će potrajati sam postupak podnošenja žalbe, jer se još mora prikupiti dokumentacija iz Hrvatske. Ali mogu reći da je gospodin Lansky vrhunski stručnjak za kršenja ljudskih prava, i da na tom sudu nikad nije izgubio slučaj. On je 20 godina radio kao odvjetnik za ljudska prava pri 'Amnesty Internationalu' i ima bogato iskustvo u takvim slučajevima", završava Brockmeyer.

Sve u svemu, čini se da bi proces izručenja Vladimira Zagorca mogao potrajati jako dugo.

J.D.
Foto: RTL Vijesti

Pročitajte više