Priča mladića kojeg je, kada mu je bilo 5 mjeseci, vlastiti otac namjerno zarazio HIV-om

Screenshot: YouTube

KAD je otac Brryana Jacksona svom novorođenčetu ubrizgao punu špricu krvi zaražene HIV-om, nadao se da dijete neće morati gledati kako raste. 24 godine kasnije suočava se sa svojim mladim sinom u sudnici.

Brryana Jacksona vode iz zatvorske čekaonice u Missouriju u tihu i skromnu sudnicu. S druge strane sobe čeka ga čovjek u bijeloj zatvorskoj uniformi. Nije vidio svojeg oca otkad je bio dijete.

Brryanovo svjedočanstvo prenosi Lucy Hancock za BBC.

Jackson čita izjavu za koju se nada da će njegovog oca strpati iza rešetaka na što je duže moguće. 1992. godine dijagnosticiran mu je AIDS, nitko nije očekivao da će ovoliko poživjeti. S jednim listom papira, Jackson sjeda kraj majke. "Gledao sam naprijed, nisam ga htio ni pogledati", kaže. "Prepoznao sam ga s policijske fotografije, ali ne bih ga prepoznao kao svog oca".

Odbor za uvjetni otpust ga poziva da pročita svoju izjavu. "Pokušao sam se podsjetiti da je Bog sa mnom. Veći je od mene, veći od mog oca, što god da se dogodi". Njegova priča počinje kad su se njegovi otac i majka upoznali, tijekom vojne obuke u Missouriju. Uselili su zajedno te je njegova majka 5 mjeseci kasnije bila trudna.

Promijenio se nakon povratka iz Pustinjske oluje

"Otac je isprva bio sretan što sam se rodio, ali sve se promijenilo kad se vratio iz operacije Pustinjska oluja", kaže. Počeo je poricati da je Jackson njegov sin, tražio DNK testove te počeo verbalno i fizički zlostavljati njegovu majku.

Nakon što ga je ostavila, odbio je plaćati uzdržavanje djeteta. Prijetio je smrću majci i malom djetetu. U međuvremenu se zaposlio kao tester krvi u laboratoriju te počeo kući nositi uzorke zaražene krvi.

Šalio se s kolegama kako nitko ne bi znao da nekog zarazi virusom. Kad je Jackson hospitaliziran nakon napada astme, majka je ocu javila da mu je sin bolestan. Našli su se u bolnici. "Poslao je mamu po piće u bolničku kafeteriju kako bi bio sam sa mnom". Kad je ostao sam, izvadio je špricu s krvlju zaraženom HIV-om i ubrizgao je sinu. Nadao se da će dijete umrijeti kako ne bi morao plaćati uzdržavanje.

Kad se majka vratila dijete je vrištalo. Vitalni su znakovi bili poremećeni jer krv nije bila kompatibilna. Doktori su dijete doveli u normalu i poslali doma te su mislili kako će dugo i zdravo živjeti. Narednih mjeseci Jacksonova je majka gledala kako joj dijete kopni pred očima. Četiri godine ga je vodila doktorima kako bi otkrili zašto je dijete blizu smrti, ali niti jedan test nije ništa otkrio.



Doktori bili uvjereni da neće preživjeti

Nakon jedne noćne more, njegov je pedijatar zamolio bolnicu da testiraju dijete na HIV. "Kad su rezultati stigli, dijagnosticiran mi je AIDS i tri oportunističke zaraze". Doktori su zaključili da nema šanse da preživi. Dali su mu pet mjeseci života i poslali ga doma, ali su ga nastavili liječiti.

Kaže da je cijelo djetinjstvo živio dan po dan. Ponekad se činilo da je u redu, a za sat vremena bi morao hitno u bolnicu zbog neke infekcije. Zbog lijekova mu je oštećen sluh. Djeca koju je upoznao u bolnici nisu preživjela, ali njegovo se zdravlje počelo popravljati. S vremenom je postao dovoljno zdrav da krene u školu te počeo pohađati dio nastave s ruksakom punim lijekova koje je primao intravenozno.

Kao prijateljski nastrojen dječak, nije bio svjestan društvene stigme svoje bolesti. "Škola me nije željela, bilo ih je strah". Djeca se nisu bojala Jacksona, bojali su se njihovi roditelji. Ali s vremenom i djeca su usvojila predrasude te se Jackson počeo osjećati izolirano i usamljeno.

Uspio oprostiti ocu

S 10 godina je počeo povezivati priču o tome što mu se dogodilo, ali trebalo mu je još par godina da u potpunosti shvati što je njegov otac učinio. "Nije samo da me pokušao ubiti, skroz mi je promijenio život. Odgovoran je za sve te godine u bolnici, zbog njega moram tako paziti na sve što radim".

S 13 je godina proučavao Bibliju te je tako otkrio vjeru i uspio oprostiti ocu. "Nije bilo lako oprostiti mu, ali nisam se htio spuštati na njegovu razinu". Promijenio je prezime, kako bi se što više udaljio od oca. "Tijekom saslušanja obraćao mi se kao sinu, ali u kojem sam mu trenutku bio sin? Kad mi je namjerno ubrizgao HIV?"

Jackson se smijao i kroz najteže faze bolesti te nasmijavao medicinske sestre. Kaže, da nije postao motivacijski govornik, sigurno bi bio stand-up komičar. "Ako se možete smijati lošim stvarima koje vam se događaju, onda imate moć".

U srpnju je primio pismo u kojem je stajalo da je njegovom ocu odbijen uvjetni otpust na još pet godina, zbog njegovog svjedočenja.

Zdrav kao konj?

Njegov otac tvrdi da je to učinio zbog PTSP-a, ali Jackson nije uvjeren u to. Kaže da je njegov otac bio u rezervistima, a ne u borbi.

U međuvremenu, Jackson nastavlja zbunjivati liječnike, piše Hancock za BBC.

"Zdrav sam kao konj! Možda sam malo bucmast, ali nema veze. T-stanice su mi iznad prosjeka. Spao sam sa 23 tablete dnevno na jednu. Status mog HIV-a je "ne može se otkriti". Veselo kaže da još uvijek ima AIDS.

Iako je zaposlen motivacijskim govorima, sanja o očinstvu. Zbog toga što je imao lošeg oca, on sam želi biti dobar otac. "Volio bih biti otac. Želio bih djecu odgajati u nadi. Kroz loše stvari moguće su one dobre".

Pročitajte više