POLICIJSKA "OTMICA" NIGERIJACA

Priča o Nigerijcima razotkrila ogroman problem s hrvatskom policijom

Foto/screenshot: Pixsell/Sandra Simunovic/Žurnal

U ŠOKANTNOJ priči o dvojici nigerijskih studenata koji se trenutno nalaze u migrantskom kampu Miral u Velikoj Kladuši, u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini, najvažnije je sljedeće pitanje: Kako su se Kenneth Chinedu Eboh i Uchenna Alexandro Abia uopće našli u Bosni i Hercegovini?

Eboh i Abia nude jedan odgovor na to pitanje koji su prvo dali bosanskohercegovačkom portalu Žurnal. Nigerijci tvrde da ih je u Zagrebu policija skinula s tramvaja i odvela na nepoznatu lokaciju, nakon čega je uslijedila nasilna i ilegalna deportacija u BiH.

“Ne znamo koliko je sati bilo, ali bio je mrak... Izveli su nas iz postaje i stavili u kombi. Odvezli su nas na nepoznato mjesto. Dvojica policajaca su nam rekla da idemo u Bosnu. Ja nikad nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam - ne, vi idete u Bosnu. Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam ići u šumu, onda mi je policajac rekao da će me upucati ako se ne pomaknem”, ispričao je Eboha za Žurnal. 

Nigerijski studenti kažu da su bili preplašeni i da nisu znali što da rade. Zajedno s drugim migrantima koje je hrvatska policija, prema pisanju Žurnala, također natjerala da kroz šumu prijeđu na teritorij BiH, odveli su ih u kamp u Velikoj Kladuši.

Tu verziju događaja je u razgovoru za Index jučer potvrdio i Abia.

Neke stvari koje su ispričali Nigerijci nisu toliko uvjerljive, ali neke jesu zbog onoga što je hrvatska policija već dokazano radila

S obzirom na to da je općepoznato i izvan svake sumnje dokazano da Hrvatska provodi politiku ''pushbacka'' prema migrantima, koja uključuje i ilegalno protjerivanje preko zelene granice u BiH - što je dokazano i videosnimkama švicarske javne televizije SRF, kao i nevjerojatnim priznanjem hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te stotinama svjedočanstava migranata itd. - priča dvojice nigerijskih studenata koji su u Hrvatsku došli legalno na Svjetsko međusveučilišno prvenstvo zvuči uvjerljivo kada je riječ o tome da ih je hrvatska policija pod prijetnjom nasiljem protjerala u BiH. Neki drugi aspekti priče koju su Eboh i Abia ispričali za medije nisu toliko uvjerljivi i nisu zasad do kraja provjereni, no o tome malo kasnije.

MUP također nudi svoj odgovor na pitanje o tome kako su studenti iz Nigerije završili u BiH. MUP kaže da za Eboha i Abiju nemaju “evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske te ne možemo dalje govoriti o okolnostima kako su se oni našli u BiH". Jednostavnije rečeno, MUP kaže da ne zna otkud Nigerijci u BiH, ali poriče da je imao ikakve veze s tim.

Dapače, MUP je u priopćenju za javnost uvrijeđeno poručio da su “izjave da hrvatska policija postupa i osuđuje pojedince zbog boje njihove kože nedopustive i odlučno ih odbacujemo”. 

Doslovno nitko ne tvrdi da su studenti otišli iz hostela i svojom se voljom zaputili prema BiH

Bilo po mišljenju MUP-a nedopustivo ili ne, činjenica je da su tamnoputi studenti Eboh i Abia u Velikoj Kladuši, a da tamo sigurno nisu željeli ići. Nema baš nikakve dvojbe o tome jesu li dvojica nigerijskih studenata otišla iz svojeg zagrebačkog hostela i zaputila se prema BiH - to doslovno nitko ne tvrdi.

S druge strane, posve je logično i očekivano, s obzirom na dosadašnje javno komuniciranje MUP-a kada je riječ o hrvatskoj politici prema migrantima, da će policija tvrditi da ne zna ništa o tome kako su Nigerijci dospjeli u BiH jer ne može smisliti nikakvu iole uvjerljivu laž koja bi to objasnila, a ne želi ni priznati da ih je ondje ilegalno protjerala hrvatska policija, iako je svima znano da hrvatska policija mjesecima baš to i čini - ilegalno protjeruje ljude s teritorija Hrvatske na teritorij BiH. Naravno da u policija u sustavu “nema evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske” dvojice Nigerijaca jer sve upućuje na to da ih je hrvatska policija ilegalno protjerala izvan Hrvatske u BiH.

Policija ih je smjela deportirati samo u Nigeriju

U razgovoru za Index iskusni kriminalist Željko Cvrtila istaknuo je da “ako postoji legalni razlog zašto su studenti udaljeni, MUP bi trebao to objasniti, ali čak i da im viza nije vrijedila, nema osnove da ih se deportira u Bosnu”. 

Eboh i Abia su u Hrvatsku ušli legalno s vizom koju je izdalo Hrvatsko veleposlanstvo u Pretoriji, što znači da ih je po važećim zakonima hrvatska policija smjela deportirati samo natrag u Nigeriju, a nikako u BiH. 

Posve je moguće da su ova dva nigerijska studenta odlučila svoje sudjelovanje na studentskom sportskom natjecanju u Puli iskoristiti da ilegalno ostanu u Hrvatskoj, članici Europske unije, ili da se iz Hrvatske upute u neku prosperitetniju članicu te da nisu imali namjeru vratiti se u Nigeriju. Uostalom, od peteročlane nigerijske delegacije na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu u Puli u Nigeriju se vratilo njih dvoje, dok je jedan student zatražio azil u Hrvatskoj. 

Ako i povjerujemo u sve što tvrdi policija, to otvara novi ozbiljan problem

No to što su Eboh i Abia možda htjeli svoje sudjelovanje na prvenstvu iskoristiti da ostanu u Europskoj uniji nikako ne opravdava vrlo realnu mogućnost da ih je hrvatska policija protjerala u BiH. 

Također, ako ćemo povjerovati tvrdnjama MUP-a da nemaju nikakvu evidenciju o legalnom izlasku nigerijskih studenata iz BiH i ako ćemo povjerovati tvrdnjama MUP-a da ih oni nisu tamo protjerali, to onda znači da hrvatska policija zapravo ne kontrolira granicu prema BiH. Istu onu granicu koju 24 sata dnevno nadgleda dronovima, termalnim kamerama i na kojoj je stalno raspoređeno više od ukupnog broja pripadnika granične policije, kojih je šest i pol tisuća.

MUP svojim objašnjenjem želi da povjerujemo kako su se dva nigerijska studenta, koji se prvi put u životu nalaze u Hrvatskoj, samo tako odšetala iz Hrvatske u BiH, mimo svih graničnih prijelaza i izbjegavajući detekciju svih tehničkih sredstava i tisuća hrvatskih policajaca koje se nalaze na granici prema BiH.

Kako god bilo, nameće se zaključak da MUP svoj posao ne obavlja dobro i u skladu s važećim zakonima RH i međunarodnim konvencijama koje je RH potpisala i koje treba poštovati. Ili ilegalno protjeruje ljude u BiH ili dozvoljava da se netko iz Hrvatske ilegalno ušeta u BiH. Treće opcije nema.

Ni Nigerijci ni policija ne navode ime hostela

Vratimo se sada na prijeporni dio priče dvojice nigerijskih studenata koji se prvenstveno odnosi na to jesu li se sami odjavili iz hostela 18. studenoga i otišli u nepoznato - kako tvrdi MUP - ili ih je u Zagrebu praktički kidnapirala policija, koja nije htjela saslušati ni provjeriti njihovo objašnjenje da su im putovnice ostale u hostelu (nije neuobičajeno da gosti u hotelima i hostelima putovnice ostavljaju na recepciji), te protjerala u BiH - kako tvrde Eboh i Abia.

Činjenica je da Eboh i Abia nisu nikome rekli kako se zove zagrebački hostel u kojem su odsjeli po povratku iz Pule, objašnjavajući kako se ne sjećaju jer su se u njega tek bili prijavili i odmah izašli u šetnju gradom. MUP pak tvrdi da su se oni uredno odjavili iz hostela, ali ne navodi o kojem je hostelu riječ, tako da te tvrdnje MUP-a ne mogu biti neovisno provjerene.

MUP-u se, nažalost, ne može vjerovati na riječ jer je već u nizu priopćenja lagao o tome kako u praksi izgleda politika ''pushbacka'' koju nedvojbeno provodi. Sve dok novinari ne mogu neovisno o MUP-u provjeriti tvrdnje koje se iznose o hostelu, ne možemo biti sigurni da MUP govori istinu, ali ni da nigerijski studenti govore istinu u vezi dijela koji se tiče hostela.

Najstrašniji aspekt cijele priče vjerojatno je to što je hrvatska policija dvojicu nigerijskih studenata usred Zagreba otela te je to izazvalo i najburnije reakcije u javnosti. 

Ne možemo biti sto posto sigurni da se to doista sve tako odigralo jer se to temelji isključivo na izjavama Eboha i Abije, ali treba napomenuti da su oni od 12. do 18. studenoga - viza im je vrijedila šest dana od trenutka ulaska u RH - legalno boravili na cijelom teritoriju Hrvatske. 

Policija ih nije smjela protjerati u BiH ni ako su ih pronašli u pokušaju ilegalnog prelaska u Sloveniju

U osnovi je nevažno i da im je policija oduzela slobodu, primjerice, u šumi blizu slovenske granice u pokušaju ilegalnog prelaska u šengensku zonu slobodnog kretanja, a ne u Zagrebu, jer ih ni u tom slučaju nije smjela protjerati u BiH. Čak i da su ih zatekli u blizini granice sa Slovenijom i nakon 18. studenoga, policija i dalje nikako nije smjela protjerati Nigerijce u BiH, već ih je po zakonu smjela deportirati samo u Nigeriju.

Kada je riječ o putovnicama, nigerijski studenti tvrde da ih nisu imali uz sebe kada ih je zaustavila hrvatska policija, dok MUP tvrdi da su se 18. studenoga odjavili iz hostela i sa sobom ponijeli svoje putovnice. Činjenica je da prvih dana u BiH Eboh i Abia nisu imali uz sebe svoje putovnice, već su ih dobili poštom iz Zagreba.

Za građane Hrvatske je najveći problem ako hrvatska policija laže i postupa protivno zakonima

To je danas medijima izjavio direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić, koji kaže da je Ebohu i Abiji putovnice poslao prijatelj iz Hrvatske, koji ih je pak našao u hostelu, gdje nigerijski studenti i tvrde da su ih ostavili. Indexu je neslužbeni izvor iz kampa Miral u Velikoj Kladuši potvrdio da su nigerijski studenti putovnice dobili 25. studenoga poštom iz Zagreba te da ih prije toga sigurno nisu imali kod sebe.

U svakom slučaju, mediji će nastaviti istraživati ovu priču te bi se neke nepoznanice trebale raščistiti sljedećih dana, iako je dvojbeno hoće li se sve moći do kraja rasvijetliti. Razlog tome pak nisu nigerijski studenti, čak i ako ne govore istinu u vezi svega, nego MUP i ministar Davor Božinović koji već mjesecima provode kampanju zataškavanja i laži kada je riječ o hrvatskoj politici prema migrantima koja je dokazano protuzakonita. 

Za građane Hrvatske je ipak daleko veći problem ako hrvatska policija laže i postupa protivno zakonima koje bi trebala provoditi nego ako su nešto slagala dvojica studenata iz Nigerije.

Pročitajte više