Priča o žigosanju u školi je sve strašnija i to ne zbog učenika

VIJEST o zadarskom srednjoškolcu koji je žigosao dvoje razrednih kolega munjevito je obišla Hrvatsku.

Podsjetimo, učenik prvog razreda Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole jednoj je učenici upaljačem utisnuo slovo U na ruku, a drugog mladića je žigosao po vratu. Sve to sve događalo za vrijeme nastave.

Kako izlaze novi detalji ove strašne priče, sve više se otkrivaju uznemirujući propusti ravnatelja, škole, ali i cijelog sustava.

Kako je moguće da učenik usred školskog sata žigoše druge učenike?

Otac 15-godišnje učenice je ispričao kako je maloljetni nasilnik prije žigosanja od njegove kćeri zatražio 10 kuna i zaprijetio joj da će joj zapaliti jaknu. Tinejdžerica mu je dala novac, ali on je svejedno ispunio prijetnju i spalio joj jaknu. Zatim joj je u učionici pokušao utisnuti užareni predmet u lice, ali se djevojka uspjela izmaknuti. Naposljetku joj je žigosao ruku, dvaput.

VIDEO Ravnatelj o žigosanju učenika kaže da je to samo dječja igra

 

 

"Sad imaš tetovažu i možeš se hvaliti da si ustaša", rekao joj je nakon žigosanja.

Kako je moguće da učenik pokuša žigosati lice jednoj učenici u učionici za vrijeme nastave, uz prisustvo profesorice? Kako je moguće da učenik žigoše dvoje učenika, od toga jednog u vrat, za vrijeme nastave, uz prisustvo profesorice?  Gdje je bila profesorica za vrijeme napada? Kako nije primijetila da joj doslovno žigošu učenike na satu?

Djevojka kaže da se bojala išta kazati

U međuvremenu se javila i djevojka, žrtva napada.

"Ja i kolega smo sjedili u klupi i taj počinitelj je sjedio iza mene i palio je papiriće, papir se zagrijavao i sa zagrijanim upaljačem je meni prislonio na ruku", prisjeća se u razgovoru za RTL istraumatizirana djevojka iz zadarske ekonomsko-biotehničke škole.

"Šutjeli smo jer nismo smjeli reći to na glas. Bojali smo se da, ako kažemo, da će nas nazivati drukerima, da smo ga izdali, da je sve to bila samo zezancija. Zbog toga smo šutjeli", ispričala je djevojka.

>> Žigosana djevojka: "Kolege iz razreda su na njegovoj strani, bojala sam se"

Nitko iz škole nije nazvao ni policiju ni Hitnu pomoć

Djevojka se nije usuđivala ništa reći profesorici jer joj je jedna cura iz razreda zaprijetila da će je objesiti ako ikome kaže. Poručila joj je da se to radi "drukerima". 

Međutim, na satu tjelesnog odgoja nosila je odjeću kratkih rukava. Profesorica je primijetila opekotinu na ruci i upitala je što se dogodilo. Kad je djevojka ispričala što je bilo, poslali su je kod pedagoginje koja joj je namazala ruku i nazvala razrednicu. Žigosano slovo U će joj vjerojatno zauvijek ostati na koži.

Nitko nije nazvao Hitnu pomoć ni policiju.

Kako je moguće da nitko od školskog osoblja, od profesora, razrednice, pedagoginje do ravnatelja nije obavijestio policiju o žigosanju dvoje učenika? Kako je moguće da nitko od školskog osoblja, od profesora, razrednice, pedagoginje do ravnatelja nije nazvao Hitnu pomoć nakon što je dvoje učenika žigosano užarenim predmetom?

Već joj je prebio sestru - zašto nitko nije reagirao?

Uzrujani otac djevojke, inače istaknuti član albanske zajednice u Zadru, obavijestio je medije o napadu. Novinarima je otkrio da je taj isti mladić već jednom do krvi prebio njegovu drugu kćer.

"Policija je upoznata sa slučajem s obzirom na to da škola ništa ne poduzima. Taj dečko je već i prije bio problematičan. Jednom mi je pretukao drugu kćer koja je sva krvava došla kući. Strašno je što se sve u toj školi događa, a nitko ništa ne poduzima. Ovo je napad na moju djecu jer su pripadnici albanske manjine. Zato joj je i utisnuo to slovo 'U' i rekao kako se sad može hvaliti da je ustaša", rekao je uzrujani otac.

Nije mu jasno kako nitko nije zvao policiju ili Hitnu.

"Mene čudi kako to da nitko iz škole nije zvao policiju ili hitnu pomoć. Naime, riječ je o dvoje učenika koji su ozlijeđeni užarenim predmetom i kojima je rečeno da su ustaše. Imao sam već slučaj da je starija kći, koja je također išla u ovu školu, s nastave došla krvava kući te ni tada nitko nije zvao policiju ni Hitnu. Problem je u cijeloj školi. Zašto ne zovu hitnu pomoć ili ne prijave policiji kad se dogode ovakve stvari? Ne razumijem što se događa u školi", pita se otac.

Policija od novinara saznaje za napad

Policija je o događaju saznala tek od novinara, a ne od ravnatelja škole.

Kada je Zadarski list jučer prvi put zvao policiju, rekli su kako nisu imali saznanja o ovom događaju te im je poziv novinara bio prva informacija o njemu. 

Ravnatelj kaže da to "nije bio veliki incident". Što bi onda bio veliki incident?

S druge strane, ravnatelj škole Jozo Dragić smatra kako nije riječ o velikom incidentu.

"Žao mi je zbog ovoga što se dogodilo. Oni su se izmirili jer to nije bio tako velik incident. Nakon događaja nismo odmah zvali policiju jer su se učenici već u jutarnjim satima, neposredno nakon događaja, izmirili. Također, na sastanku s roditeljima su opet svi iznijeli svoju priču, a učenik koji je to učinio se ispričao. Situacija se smirila te su svi rekli kako će doći na nastavu", rekao je ravnatelj.

Ravnatelj obrazovne ustanove smatra da žigosanje dvoje učenika, prijetnje učenici i prijetnje na nacionalnoj osnovi nisu veliki incident. Što je onda za njega veliki incident?

Ravnatelj te iste škole nije pozvao policiju nakon što je učenik užarenim predmetom utisnuo ustaški simbol u učenike jer su se učenici pomirili. Ravnatelj kao argument nepozivanja policije navodi iznošenje roditeljskih priča i ispriku nasilnog učenika s poviješću nasilnog ponašanja prema obitelji žigosane djevojke. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je poslalo inspekciju u školu, a ravnatelj tvrdi kako se situacija smirila. Prihvaća riječi učenika koji kažu kako će doći na nastavu. 

U krivu je. Otac djevojke je rekao kako djevojka danas nije došla u školu jer je pod stresom. Sinoć je dobila poruke u kojim joj se prijeti smrću.

Policija se ipak pojavila na sastanku s roditeljima te su uzeli izjave svih uključenih u incident. Tek poslije sinoćnjeg sastanka s roditeljima, policija je potvrdila kako imaju saznanja o ovom događaju.

Kakve veze ima posebni program sa žigosanjem učenika?

Jozo Dragić, inače bivši član HSP-a, kaže kako se radi o lakšim ozljedama. Dodaje kako je u ovom slučaju moguć "čak i ukor pred isključenje".

"Ovo je velika škola, a zadnjih godina imamo jako puno učenika koji se školuju po posebnom programu i incidenti se događaju. Odmah za četvrtak sam sazvao razredno vijeće na kojem ćemo odlučiti o pedagoškim mjerama prema učeniku, odnosno o sankcijama koje prema pravilniku slijede za ovakvo ponašanje, a to bi moglo čak biti i ukor pred isključenje", smatra ravnatelj Dragić.

Ravnatelj ne navodi o kakvom posebnom programu se radi. Ne navodi ni kakve veze "posebni program" ima s ovim napadom. Kao da je žigosanje kolega obrazac ponašanja učenika koji se školuju po posebnom programu.

Ravnatelj krivi učenike s poteškoćama

"U zadnjih godina kad su se počeli direktno upisivati učenici s raznim teškoćama, imamo dosta učenika s posebnim programima, uvjetima i eto, takvi mali incidenti se događaju", ponovio je naknadno svoju izjavu. 

Na potpitanje novinara da pojasni na što misli kad to govori, Dragić je rekao: "Upisuju se direktno učenici koji nemaju nikakve uvjete za strukovne škole. Imamo čak 31 takvog".

Osim odvratnog generaliziranja nad učenicima koji se školuju po posebnom programu, ravnatelj javne obrazovne ustanove koristi hendikep pojedinih učenika kao osnovu za njihovo postavljanje na optuženičku klupu. Ravnatelj Dragić doslovno tvrdi da se "takvi mali incidenti" događaju jer su se u školu počeli upisivati učenici s poteškoćama. Iako je naknadno dodao da se ne može za učenike reći da su krivi, ostaje, u najmanju ruku, neumjesna primjedba koja ilustrira način na koji Jozo Dragić percipira situaciju u svojoj školi.

Nadalje, postavlja se dodatno pitanje zašto se u strukovnu školu upisuju, kako ravnatelj tvrdi, učenici koji nemaju nikakve uvjete za strukovne škole. Tko je u tom slučaju uopće odobrio njihov direktan upis?

Žigosanje učenice za ravnatelja je "dječja igra", za sve krivi medije

Ravnatelj, osim toga, tvrdi kako je žigosanje dječja igra. Smatra da su mediji od toga napravili senzaciju.

"Počinitelj je to učinio sa zagrijanim upaljačem, ne daj bože nečim baš za žigosanje... Obični zagrijani upaljač je naslonio jednoj učenici na rame i jednom učeniku na vrat", rekao ravnatelj, kao da je bitno čime su učenici žigosani. 

"Ja sam njemu odmah pojasnio da će biti sankcioniran po pravilniku, oni su inzistirali da im ne treba liječnička niti, ne daj bože, policija, nego su se vratili u razred", zaključuje ravnatelj Dragić

Dakle, pred sobom je imao žigosane učenike i mladića koji ih je žigosao. Djevojci kojoj je utisnut užareni ustaški znak prijetili su vješanjem ako ikome išta oda. I onda ravnatelj mrtav-hladan prihvaća navodnu sugestiju učenika i odlučuje ne pozvati hitnu ni policiju.

"Ne radi se o slovu U"

Ravnatelj Dragić osim toga tvrdi da nije riječ o žigosanom slovu "U", iako se time navodno hvalio i sam učenik. 

"Moram reći da to nije slovo "U", nije on to rekao. To je bila obična dječja igra, to je bilo samo prislanjanje vrućeg upaljača", rekao je ravnatelj 

Ovdje nije potrebno dodatna elaboracija, dovoljno je pogledati fotografiju žigosane učenice.

Napomenimo kako je Jozo Dragić bio dugogodišnji član desničarskih stranaka HSP i HSP AS.

Relativiziranje napada

Ravnatelj Dragić kaže kako se incidenti događaju. Znači li to da ovo nije prvi put da netko žigoše nekoga u razredu? Ako ne znači, kakva je to relativizirajuća tvrdnja? Po toj logici može na bilo koji napad odmahnuti rukom i ustvrditi kako se "incidenti događaju". To što se potencijalni incidenti događaju nikako ne opravdava činjenicu da baš nitko nije reagirao dok se o slučaju nisu raspisali mediji.

Ravnatelj Dragić na kraju zaključuje kako bi nasilnički napad učenika mogao biti kažnjen "čak i ukorom pred isključenje".  Ako žigosanje dvoje učenika fašističkim simbolom na nastavi nije razlog za trenutno isključenje iz škole, što jest?

"Nismo mi ravnatelji zapovjednici"

Dok su učenike žigosali, profesorica je bila u razredu.

Na novinarsko pitanje je li ona gledala kako nasilni mladić to radi, Dragić je kratko odgovorio: "Ne znam, valjda".

Nije jasno kako ravnatelj dan nakon incidenta ne zna je li profesorica u njegovoj školi gledala kako joj na satu žigošu učenike. Je li moguće da ju uopće nije pitao?

Ipak, na kraju, ravnatelj Dragić ne vidi svoju odgovornost u ovom slučaju.

"Nismo mi ravnatelji zapovjednici, ne znam što sam ja tu kriv", rekao je Dragić.

Nekoliko puta smo pokušali kontaktirati ravnatelja Dragića, ali nije odgovarao na naše pozive. Poslali smo mu upit u kojemu smo zatražili odgovore na pitanja iz članka. Objavit ćemo ih čim ih dobijemo.

Divjak kritizirala ravnatelja

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak za Index je komentirala ravnateljeve izjave.

"Izjave ravnatelja Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u Zadru o nedavnom slučaju vršnjačkog nasilja u školi smatramo u potpunosti neprimjerenima. Posebno jer je odgovoran za zakonitost rada i stručni rad školske ustanove. Oštro osuđujemo sve izjave kojima se grubo diskriminira učenike u odnosu na program koji pohađaju. U našem sustavu svi učenici su jednakovrijedni i jednakopravni, a ravnatelji su dužni takav sustav čuvati i osnaživati.

Odmah po saznanju za navedeni događaj zatražili smo očitovanje škole, a pokrenut je i inspekcijski postupak", kaže ministrica Blaženka Divjak za Index.

Pročitajte više