Pričali smo s vlasnicima kućica na Adventu: "Poreznik me pitao što imam u džepu"

Foto: Ivan Buvinic/PIXSELL, M.P.Š./Index

NAKON što smo objavili da su poreznici kazali kako će i na ovogodišnjem Adventu vršiti pojačani nadzor, obišli smo brojne kućice na nekoliko adventskih lokacija u Zagrebu. Većina njih koji rade na kućicama i s kojima smo razgovarali rekli su nam da su ih poreznici već obišli iako Advent traje tek par dana.

Mnogi su se nasmijali obećanjima Porezne koja ove godine tvrdi da će biti blaža. Poučeni prošlogodišnjim iskustvima kažu da se to sigurno neće dogoditi.

"Nas su obišli i jedan me inspektor nakon što je pregledao blagajnu pitao da što imam u džepu. Valjda je mislio da skrivam novce, ne znam odakle mu pravo tako nešto me pitati", rekao nam je djelatnik koji radi u kućici smještenoj u Bogovićevoj.

"Lani su išli baš za tim da nam nešto nađu"

Drugi nam je u toj istoj ulici rekao da su inspektori već obavili nadzor, ali da ih očekuju bar još nekoliko puta tijekom trajanja Adventa jer je tako bilo i lani.

"Zasad je ovaj, koji nam je došao, bio pristojan, no lani su nam baš namjerno tražili dlaku u jajetu kako bi nam mogli oderati kaznu. Baš su išli za tim da nam nešto pronađu, ali na kraju nisu ništa. Ove godine su bili blaži, no tek je počelo, vidjet ćemo kako će biti dalje", rekao nam je ugostitelj s druge kućice.

U Gajevu, kako su nam rekli svi koje smo pitali, poreznici još nisu stigli.

"Još nisu došli do nas, ali čuli smo da ih ima, spremni smo za to", reklo nam je nekoliko ugostitelja smještenih u Gajevoj ulici.

No zato su porezni inspektori već obišli lokacije na Zrinjevcu, Trgu bana Jelačića, Tomislavcu i na Strossmayerovom trgu.

"Svake godine dođu, provjere blagajnu i uvijek nam sve štima, tako da nismo imali problema s njima, a da dolaze, to da, i to redovito", rekla nam je gospođa koja radi na kućici na Strossmayerovom trgu.

"Naplaćuju kazne od oko 30.000 kuna"

Njezin susjed, u kućici pored, rekao nam je da poreznici nisu blagonakloni.

"Vole doći i pisati kazne koje se, uglavnom, kako čujem i od ostalih ugostitelja, kreću od oko 30.000 kuna", rekao nam je. Drugi sa Strossmayerovog trga nam je rekao da im je za vikend došao čovjek koji je naručio sok, izdali su mu račun i potom im se predstavio kao porezni inspektor.

"Kad je pokazao značku, rekao je da nam treba pregledati blagajnu, utvrdio je da sve štima i otišao", ispričao nam je.

Razgovarali smo i s vlasnikom jedne ugostiteljske kućice na Tomislavcu koji već godinama, otkako je otvoren Ledeni park, radi na Adventu. On je prije dvije godine dobio kaznu od 30.000 kuna.

"Tad su zakoni bili nedorečeni i mi smo imali 13 posto PDV za napitke koji se konzumiraju na našoj kućici te 25 posto poreza za napitke za van. Porezni inspektor je obavio nadzor, napravio izvještaj i rekao da je sve OK. No, nakon 7 dana su promijenili zapisnik i ustanovili da to nije OK te da sam morao imati isti PDV za sve. Tad sam dobio kaznu od 30.000. Sad su nam odredili PDV za sve 25 posto i to je previše. Radnike plaćam 30 kuna po satu, a maksimalna zarada po danu je 15.000 kuna i to samo subotom, a kućicu plaćam 40-ak tisuća kuna.

Recimo, prije 4 godine kad smo prvi put radili na Adventu, kućica je bila 25 tisuća kuna i tad je na Tomislavcu bilo samo 7 kućica, što znači da je bila i veća zarada, a i satnica je tad bila 20 kuna. Sad ima 28 kućica, roba je poskupjela, PDV se povećao, a cijene pića na kućici ne mogu dići u nebo, takve su kakve su, tako da to nije kako se priča da ne znam koliko zarađujemo. Uz sve to dosta su striktni propisi, organizatori manifestacije dogovore sponzore i onda moram imati točno određene napitke, bez obzira što, recimo, neka piva ili sok baš ne prolaze, ali moram samo njih imati", rekao nam je ugostitelj s Tomislavca.

"Nemoguće je da vam u gužvama sve štima"

Rekao je i da su zbog brojnih propisa mnogi ugostitelji već nakon jednog odrađenog Adventa odustali te više ne rade.

Obišli smo i ugostitelje na glavnom zagrebačkom trgu. Neki su nam rekli da ih porezni inspektori još nisu obišli, dok su drugi potvrdili da su imali takav posjet.

Jedan nam je rekao i da je nevjerojatno da poreznici očekuju da im sve u blagajni štima u lipu.

"To je nemoguće, stalno su gužve, netko ostavi više, ne stigne se u tom kaosu odvajati napojnica. Račune izdajemo redovito", rekao nam je te dodao kako ne vjeruje da će ove godine inspektori biti blaži.

Podsjetimo, iz Porezne su Indexu odgovorili da će provoditi pojačane nadzore fiskalizacije na cijelom području Republike Hrvatske, pa tako i na području grada Zagreba.

Poreznici tvrde da neće strogo kažnjavati ugostitelje

Također su nam otkrili da neće strogo kažnjavati ugostitelje, odnosno da im neće pečatiti poslovne prostore ako utvrde da im sve ne odgovara u blagajni. Naime, kao što je poznato, Porezna je i zbog 10 kuna viška u blagajni znala zatvarati kako ugostiteljske objekte, tako i pekare, cvjećarne te štandove na tržnicama.

No sad, kažu, to neće raditi.

"Ukoliko se kod poreznih obveznika utvrde najteži ili teži porezni prekršaji primjenjuju se zakonima propisane mjere uključujući i mjeru zabrane rada – pečaćenjem poslovnog prostora. Navedena mjera se ne može izreći samo zbog utvrđenog viška ili manjka u blagajni, nego se izriče zbog neizdavanja računa, odnosno neevidentiranja prometa", kažu za Index u Poreznoj.

Rekli su nam i da su lani zbog neizdavanja računa, odnosno neevidentiranja prometa, izrečene 4 mjere zabrane rada, a da je prekršajni postupak pokrenut kod 79 poreznih obveznika.

Pročitajte više