Prigožin optužio Francusku da stoji iza atentata na člana Wagnera

FRANCUSKA je odbacila odgovornost za pokušaj atentata na ruskog državljanina blisko povezanog s Wagnerovom skupinom, plaćeničkom vojskom koja se obučavala i borila s lokalnim oružanim snagama u Srednjoafričkoj Republici.

Dmitri Siti, koji vodi "Rusku kuću" u glavnom gradu SAR-a, Banguiju, ozlijeđen je ovaj tjedan nakon što je primio paket koji mu je eksplodirao u rukama, rekao je čelnik Wagnera Jevgenij Prigožin. Prigožin, koji je poznat i kao Putinov "kuhar", optužio je Francuze da stoje iza napada, no francuska ministrica za europske i vanjske poslove Catherine Colonna odbacila je te optužbe, piše CNN.

Traži da se Francuska proglasi sponzorom terorizma

"Ova informacija je lažna, kažem vam vrlo jednostavno, čak je i dobar primjer ruske propagande i mašte koja ponekad karakterizira ovu propagandu", rekao je Colonna u izjavi za CNN. "Neću komentirati Wagnerovu poziciju općenito, znate da se ta milicija bavi žalosnim iznuđivanjem civilnog stanovništva. Imala bih puno toga za reći o njima, ali sada nije vrijeme", dodala je.

Prigožin je tvrdio da su Sitijeve posljednje riječi prije nego što je pao u nesvijest i odveden u bolnicu bile: "Vidio sam poruku: 'Ovo je za vas od svih Francuza, Rusi će otići iz Afrike.'"

Prigožin također tvrdi da je Siti 11. studenoga primio paket iz Toga koji je sadržavao fotografiju njegova sina, koji živi u Francuskoj, popraćenu porukom u kojoj je pisalo da će dobiti glavu svog sina ako "Rusi ne odu s afričkog kontinenta".

"Već sam podnio zahtjev Ministarstvu vanjskih poslova Ruske Federacije kako bi ono pokrenulo proceduru za proglašenje Francuske državom sponzorom terorizma, kao i provedbu temeljite istrage o terorističkim metodama Francuske i njezinih zapadnih saveznika - Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Prigožin.

Pročitajte više