Prihvaćen "ambiciozni" Program rada HRT-a za iduću godinu

Foto: Hina

PROGRAMSKO vijeće Hrvatske radiotelevizije (HRT) u ponedjeljak je većinom od sedam glasova dalo pozitivno mišljenje o Programu rada HRT-a za iduću godinu, priopćio je HRT.

"Vijećnici su ocijenili da je riječ o ambicioznome dokumentu, a jedan je vijećnik glasao protiv predloženoga dokumenta. Obrazlažući prijedlog glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman istaknuo je kako Program rada HRT-a za 2016. godinu sadržava specifične ciljeve koji moraju biti ostvareni u skladu s obvezama koje proizlaze iz Zakona o HRT-u i Ugovora između Vlade i HRT-a te kako su financijska sredstva i uvjeti za realizaciju programa skučeni, što je pak posljedica nepovoljnih okolnosti", navode u priopćenju.

Radman je, ističu na HRT-u, pojasnio da u 2016. pred HRT-om stoji realizacija Olimpijskih igara u Rio de Janeiru te Europskoga nogometnog prvenstva u Francuskoj. Dodaju i da je kao "izazov pri realizaciji programa" naveo i amortizacija nematerijalne imovine.

"Iduća godina ujedno je i treća godina provođenja Plana restrukturiranja HRT-a, a također i godina velikih ulaganja te će se u tehnološke i materijalne novine uložiti oko 150 milijuna kuna", najavio je Radman.

Ambiciozni dokument

Na HRT-u kažu da su članovi Vijeća uglavnom rekli kako je riječ o ambicioznome dokumentu.

"Članica Vijeća Neda Ritz upitala je hoće li ga se uspjeti i realizirati. Ivica Maštruko smatra kako je HRT formalno završio tranziciju te da su stvoreni ključni organizacijski preduvjeti za normalan rad. Dodao je i kako bi volio da se pojačano ulaže u proizvodnju djela koja imaju trajnu vrijednost te da se poveća proizvodnja dramskoga i dokumentarnoga programa. Najvažniji projekt, smatra Maštruko, jest unapređenje rada Informativnoga medijskog servisa HRT-a, a vjeruje da će se i u tome dijelu program realizirati.


Član Vijeća Saša Milošević također smatra kako je riječ o ambicioznome programu koji ne govori samo o svojim elementima, nego i pretpostavkama za svoju realizaciju. No, Milošević je nezadovoljan kad je riječ o informiranju o nacionalnim manjinama te zbog nepostojanja manjinske redakcije na HRT-u. Smatra kako je dobro da postoji niz emisija za Talijane na HRT – Radiju Pula, no posebna se pozornost ne usmjeruje manjini "koja čini više od pola ukupnih manjinskih zajednica", navodi HRT.

Upitno financiranje kulturnog, umjetničkog i religijskog sadržaja

Vijećnik Jozo Barišić koji je glasovao protiv prijedloga Programa, a tijekom rasprave je upitao kako ga realizirati ako nema novca. "Okvirno mu se čini kako se većini programa proračun smanjuje za 20 posto te da, primjerice, u 2016. godini nije uopće predviđeno financiranje u području kulture, umjetnosti i religije", stoji u priopćenju.

Ravnatelj Programa HRT-a Saša Runjić odgovorio je da sve sadržaje koji se odnose na kulturu, umjetnost i religiju, neće isključivo proizvoditi HRT-ov Odjel za kulturu. "Neki će sadržaji biti strani, a neki nabavljeni od neovisnih produkcija. Što se tiče programa za manjine, Runjić je rekao kako HRT priprema dokument koji bi trebao poboljšati program namijenjen tomu dijelu populacije dodajući kako je zabilježena i Miloševićeva primjedba o programima za srpsku zajednicu".

Ispunjenje svih obaveza

Osvrćući se na primjedbe pojedinih članova Vijeća u vezi s Programom rada Radman je pojasnio  da je "riječ o dokumentu koji je obvezan za HRT te da je javni servis stiješnjen teško uskladivim obavezama poput restrukturiranja i smanjivanja troškova rada s jedne strane i obvezom usklađivanja s razvojnim planovima s druge te kako se istodobno moraju ispuniti i sve obveze iz Zakona o HRT-u te Ugovora između Vlade i HRT-a".

Najavio je i da će HRT i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) uskoro postići dogovor u vezi sa sredstvima koja HRT dodjeljuje HAVC-u te kako je su dvije institucije u prošlosti na to pitanje gledale različito, stoji u HRT-ovu priopćenju.

Pročitajte više