Prihvaćen dubrovački proračun za 2023. vrijedan 87.2 milijuna eura

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

PRORAČUN grada Dubrovnika za 2023. godinu u iznosu od 87.2 milijuna eura izglasovan je u četvrtak većinom glasova na sjednici dubrovačkoga Gradskog vijeća.

Proračun je prihvaćen uz dvanaest glasova za vladajuće koalicije (HDZ- DDS-DUSTRA-HSU-Hrast) i dva oporbena glasa SDP-a, te jednog suzdržanog vijećnika (KLGB Ivica Roko), a pet je bilo protiv (SJG, Most i nezavisni Andro Vlahušić).

Predstavljajući prijedlog glavnoga gradskoga financijskog dokumenta za 2023. godinu dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je kako je očit opravak gradskih financija, kao i u svakodnevnim prihodima.

"U prvih smo deset mjeseci ostvarili 80 posto planiranog proračuna, što znači da smo ga dobro planirali", rekao je Franković i, između ostaloga, najavio kako će rasti plaće u kulturnim ustanovama i dječjim vrtićima te izdaci za javne i privatne vrtiće.

"U idućoj godini planiramo 15 i pol milijuna eura prihoda od kulture i baštine, četiri milijuna eura od ugovorenih projekata EU, 600 tisuća eura od turističke pristojbe od kruzera, milijun eura od žičare za Srđ te milijun i pol eura od zaustavljanja autobusa pred gradskom jezgrom", naveo je Franković i dodao kako će Dubrovnik biti prvi grad koji će od iduće godine omogućiti građanima glasovanje o proračunu preko sustava e-građanin, kao dio projekta participativnog budžetiranja.

Maro Kristić (Most) ocijenio je kako je proračun socijalan, ali nije razvojan te dodao kako kapitalni projekti ne smiju ovisiti o fondovima EU. Nezavisni Andro Vlahušić ustvrdio je kako bi boljom raspodjelom više sredstava od ulaznica za gradske zidine ostalo u proračunu, a manje Društvu prijatelja dubrovačke starine. Đuro Capor (SJG) amandmanom je zatražio smanjenje rashoda Ureda gradonačelnika za protokol i informiranje.

"Grad izdvaja 800 tisuća eura za informiranje građana u medijima. Po nama je važnija provedba Plana upravljanja povijesnom jezgrom. Dubrovnik za zakup oglasnog prostora u medijima izdvaja oko četiri milijuna kuna, a Zagreb i Split po dva milijuna", istaknuo je Capor, a gradonačelnik Franković odgovorio kako je Dubrovnik 'bio i bit će grad protokola'.

"To je tjedna inventura o radu gradske uprave i informacija za sugrađane", ustvrdio je Franković.

Vladajući su odbili ukupno tri amandmana stranke Srđ je Grad, ali prihvatili šest amandmana SDP-a. Gradonačelnik Franković ocijenio ih je 'dobrim i korisnim', a odnose se na prijenos sjednica gradskog vijeća i na jeziku gluhonijemih, dispenzere u toaletima u školama za besplatne uloške, žensko poduzetništvo, veće nagrade za uspjehe djeci i mladima za nagrade, za mlade i nastavnike i izvrsne studente, sufinanciranje dva pokušaja potpomognute oplodnje i povećanje dar za novorođeno dijete.

Proračun je prihvaćen uz dvanaest glasova za vladajuće koalicije (HDZ- DDS-DUSTRA-HSU-Hrast) i dva oporbena glasa SDP-a, te jednog suzdržanog vijećnika (KLGB Ivica Roko) i pet protiv (SJG, Most i nezavisni Andro Vlahušić).

Pročitajte više

 

Pročitajte više