Prihvaćen plan uređenja sveučilišnog kampusa i novoga KBC-a u Rijeci

Poglavarstvo grada Rijeke na današnjoj je sjednici prihvatilo Detaljni plan uređenja sveučilišnog kampusa i Kliničkoga bolničkog centra u bivšoj vojarni na Trsatu.

Cjelokupno područje budućeg kampusa i KBC-a prostire se na oko 430 tisuća četvornih metara.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je da je to jedan od najzahtjevnijih i najvažnijih planova uređenja prostora za razvoj Rijeke. Kazao je da je u začetku projekta prenamjene tog prostora prije 15 godina trebalo biti hrabar i ustrajati u premještanju vojske s tog područja, za što se zauzimala gradska uprava.

Osim sveučilišnih i bolničkih građevina trebat će temeljito preurediti i infrastrukturu jer će, kad kampus i KBC budu u punoj uporabi, na tom prostoru boraviti 15 do 20 tisuća ljudi na dan. Uredit će se pristupne prometnice, parkiralište za više od 2600 automobila, dijelom u podzemnim garažama, te vodovodna i kanalizacijska mreža, plinovod i drugo.

Autor prvonagrađenog rješenja za uređenje sveučilišnog kampusa arhitekt Dario Gabrić iz Splita predstavio je osnovne elemente budućeg kampusa. Istaknuo je da će od svih građevina bivše vojarne biti zadržana samo zgrada zapovjedništva, a ostale će biti srušene zbog male graditeljske i povijesne vrijednosti te neprikladnosti za buduću namjenu. Rekao je da će nove građevine biti visoke do tri kata s mnogo zelenila oko njih te da će cijelo to područje biti zatvoreno za promet motornih vozila.

Plan ide u javnu raspravu, a gradnja kampusa i KBC-a očekuje se u prvoj polovici sljedeće godine.

(Hina) xdsil yvkn

Pročitajte više