Prihvaćen proračun Grada Rijeke od 175.7 milijuna eura

Foto: Hina

PRIJEDLOG proračuna Grada Rijeke za 2023. godinu od 175.7 milijuna eura prihvaćen je na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak s 18 glasova vijećnika za, 11 protiv i jednim suzdržanim. 

Proračun su prihvatili 11 vijećnika SDP-ove koalicije, tri vijećnika PGS-a, dva Možemo te po jedan Akcije mladih i Unije Kvarnera. Protiv je bilo šest HDZ-ovih vijećnika, četiri Mosta i nezavisna vijećnica Maša Magzan. Suzdržan je ostao nezavisni vijećnik Marin Račić, član Centra. Planirani rashodi i izdatci su 171.6 milijuna eura.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović rekao je kako je riječ o stabilnom gradskom proračunu, koji može izdržati sljedeću godinu. Naveo je da je pri izradi razgovarao s predstavnicima drugih političkih opcija u Gradskom vijeću koje su činile, kako je naveo, konstitutivnu većinu, odnosno onu koja je potvrdila izbor predsjednice vijeća na prvoj sjednici ovog mandata. Dio njihovih prijedloga je prihvatio u obliku amandmana.

Znatno su povećani prihodi od poreza na dohodak i prireza, a cilj ovog proračuna, rekao je Filipović, jest rasteretiti građane u okviru mogućnosti, u prvom redu dodatnim smanjenjem stope prireza s 14 na 13 posto.

Povećavaju se materijalna prava zaposlenika gradske uprave, gradskih dječjih vrtića i ustanova u kulturi te je znano povećano izdvajanje za socijalni program, za čak milijun eura, naglasio je.

Povećavaju se izdvajanja za poduzetništvo, od gradnje novog start up inkubatora do povećanja subvencija, nastavlja se ulaganje u dovršetak infrastrukture u kulturi, poput uređenja art-kvarta Benčić i broda "Galeb". Povećana su ulaganja u riječke sportske objekte, prometnu infrastrukturu te se nastavlja gradnja po modelu poticane stanogradnje, naveo je gradonačelnik.

Prihvaćeno 10 od predloženih 38 amandmana

Josip Ostrogović (HDZ) ocijenio je da je niz dosadašnjih proračuna bio izuzetno loš, a da je ovaj manje loš. Pohvalio je povećanje izdvajanja za socijalni program i ulaganje u poduzetničku infrastrukturu. No, zamjerio je presporo ostvarenje projekata, dodavši da su neki objekti u kulturi već trebali biti dovršeni. HDZ nije zadovoljan ni razinom subvencija za poduzetnike i ulaganjima u sport.

Tea Mičić Badurina (PGS) izrazila je zadovoljstvo prihvaćanjem prijedloga te političke stranke. No, zamjerila je nedovoljnu ambicioznost proračuna.

Petra Karanikić (SDP) je ocijenila da je prijedlog proračuna orijentiran na zadovoljenje potreba građana, istaknuvši povećanje izdvajanja za socijalni program, ali i kulturu i sport. Gradonačelnik Filipović prihvatio je 10 od predloženih 38 amandmana.

Prihvatio je dva amandmana kluba vijećnika PGS-Laburisti, dva vijećnika Možemo! Ive Davorije i Nebojše Zelića, tri Vedrana Vivode (Akcija mladih) i Roberta Salečića (Unija Kvarnera) te po jedan kluba vijećnika Akcija mladih-Unija Kvarnera-Možemo! i kluba vijećnika IDS-HSU-SDSS. 

Pročitajte više