Prihvaćen zagrebački proračun za 2005. od 5,65 milijardi kuna

ZAGREBAČKI proračun za 2005. u iznosu od 5,65 milijardi kuna prihvatili su danas većinom glasova (31 za, 10 protiv i jedan suzdržan) zastupnici Gradske skupštine nakon duže rasprave.

Pročelnik Ureda za financije Slavko Kojić je izvijestio da je Proračun za 2005. oko 500 milijuna kuna veći nego ovogodišnji. Napomenuo je da je od 13 amandmana, među ostalima, prihvaćen onaj kojim se prenamjenjuje 44 milijuna kuna za škole i vrtiće smanjenjem iznosa za sportske objekte. Milijun kuna više dobit će i branitelji iz Domovinskog rata, a zagrebački vatrogasci 6 milijuna kuna za kupnju specijalnog vozila za akcidente.

"Pravo je koalicije da određuje prioritete svojih aktivnosti u skladu programom" rekao je Kojić na upite zašto pojedini amandmani nisu prihvaćeni.

U raspravi je Mate Ljubičić (HIP) rekao da je Proračun neracionalan i rastrošan te da bi se uz štednju moglo smanjiti prirez s 18 na 10 posto.

Kažimir Varda (Hrvatski blok) je upozorio da nigdje nema podataka o tome koliko je neutrošenih sredstava od ove godine a koji prelaze u 2005.

Miroslav Rožić (HSP) je napomenuo da je za osnovnu školu u Sesvetskim Selima u 2005. osigurano tek 5,5 milijuna kuna a da je za izgradnju potrebno 27 milijuna. Upitao je tko garantira da će se započeti s gradnjom škole budući da su u tu svrhu već tri godine osigurana sredstva ali su ostala neutrošena zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Stoga je predložio da se škola, ako bude potrebno, izgradi na drugom mjestu.

Pred gradskim zastupnicima još je 20-ak točaka dnevnog reda, a tijekom skupštinske sjednice dosad su se mnogi odazvali pozivu gradskog zastupnika Miroslava Rožića da se odreknu zastupničke naknade za prosinac u korist djece Dominijevih.

Zastupnik Varda je u aktualnom satu predložio da se razmisli o uvođenju naknade za djecu koja su ostala na listama čekanja za smještaj u vrtić.

Pročitajte više