Prihvaćena žalba u "slučaju Lora"

VRHOVNI sud Republike Hrvatske prihvatio je žalbu državnog odvjetnika i ukinuo presudu Županijskog suda u Splitu kojom su optuženi Tomislav Duić, Tonči Brkić, Miljenko Bajić, Josip Bikić, Davor Banić, Emilijo Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić oslobođeni od optužbe za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. st. 1. OKZRH, piše u priopćenju objavljenom na

Sud, u vijeću sastavljenom od sudaca Vrhovnog suda Zlate Lipnjak-Bosanac, kao predsjednice vijeća, te Katice Jelić, Ante Potrebice, Damira Kosa i Milivoja Mikora, kao članova vijeća, i više sudske savjetnice Aleksandre Holjevac, kao zapisničara, predmet je vratio prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje s time da se nova rasprava mora održati pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem.

U obrazloženju svog Rješenja Vrhovni sud navodi da je državni odvjetnik u žalbi na prvostupanjsku presudu opširno obrazložio prigovore koje Vrhovni sud smatra osnovanima. Jer, kako se navodi u obrazloženju, "prvostupanjski sud nije proveo sve raspoložive dokaze, već je neopravdano odbio veći broj dokaza predloženih po optužbi, zbog čega je činjenično stanje ostalo manjkavo, u prvom redu nepotpuno utvrđeno".

To se, uz ostalo odnosi i na nesaslušavanje svjedoka koji prebivaju u iz Srbiji, a koji nisu uredno pozvani na glavnu raspravu.

Vrhovni sud prihvatio je i prigovor državnog odvjetništva da se radi o "pogrešnoj ocjeni prvostupanjskog suda po kojoj su iskazi svjedoka Zlatka Sulejmanovića, Uglješe Bulovića, Ivice Livaje i Davora Perišića u međusobnoj koliziji, i da ih zato ne prihvaća".

U Rješenju Vrhovnog suda također se navodi da je prvostupanjski sud u ponovljenom postupku pred potpuno izmijenjenim vijećem dužan, uz ostalo, provesti sve do sada izvedene dokaze, da treba izvesti dokaze saslušanjem svjedoka s prebivalištem u Srbiji, i raspraviti i utvrditi jesu li oštećenici navedeni u činjeničom opisu djela bili svi, ili neki od njih civilne osobe, ili pak naoružani pripadnici neprijateljskih paravojnih formacija.x

Oslobađajuću presudu za osmoricu bivših vojnih policajaca, optuženih za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva - Tomislava Duića, Tončija Brkića, Miljenka Bajića, Josipa Bikića, Davora Banića, Emilija Bungura, Antu Gudića i Anđelka Botića - donijelo je jednoglasno peteročlano vijeće Županijskog suda u Splitu, pod predsjedanjem suca Slavka Lozine, u studenom 2002. Sudski postupak je trajao pet mjeseci i 41 dan, ispitano je 60-tak svjedoka, a svjedoci iz Srbije i Crne Gore nisu bili ispitivani jer se nisu odazvali višekratnih pozivima.

Na tu oslobađajuću presudu žalbu je uložilo Županijsko državno odvjetništvo u Splitu.

Pročitajte više