Prihvaćeno arhitektonsko rješenje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini

OCJENJIVAČKI sud za izradu arhitektonskourbanističkog rješenja Crkve hrvatskih mučenika na Udbini priopćio je večeras da je kao najbolje rješenje izabrao rad autora Nikole Bašića iz Zadra, priopćio je večeras predsjednik Ocjenjivačkog suda gospićkosenjski biskup Mile Bogović.

Na anonimni natječaj za izradu arhitektonsko-urbanističkog rješenja Crve hrvatskih mučenika na Udbini, raspisan 17. travnja, stiglo je 28 radova, no prema ocjeni Ocjenjivačkog suda ni jedan nije u potpunosti zadovoljio očekivanu kvalitetu. Zaključeno je, međutim, da bi uz doradu četiri natječajna rada mogla doseći dobro urbanističko -arhitektonsko rješenje.

Da bi se sačuvala anonimnost autora do kraja, prijedlozi za doradu dostavljeni su preko javnog bilježnika u Gospiću Borisa Zdunića i svi autori su dorađena rješenja dostavili u roku, do 15. studenoga.

Nakon što je Ocjenjivački sud na današnjoj sjednici, održnoj u prostorijama Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu, izabrao najbolje rješenje, otvorene su omotnice s adresama autora.

Ustanovljeno je da je autor najboljeg rješenja Nikola Bašić iz Zadra, a autori ostala tri Dinko Penezić i Krešimir Rogina iz Zagreba, Dražen Pejković i Zoran Danilov iz Splita, te Mirela Buvinić, Mirko Buvinić, Maja Furlan Zimmermann i Neven Bilić iz Zagreba.

Time je struke rekla svoje i Ocjenjivački sud završio rad. Uskoro se očekuje sjednica Glavnog odbora za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika, koji će odlučiti prihvaća li ili ne prihvaća procjenu Ocjenjivačkog suda, odnosno da odredi daljnji tijek rada na ostvarenju akcije izgradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, kaže se u priopćenju.

Odbor za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika, koja će se graditi na Udbini pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Hrvatske biskupske konferencije, osnovan je 15. travnja.

Cijela akcija je počela prije više od godinu dana, u prigodi proslave 510. obljetnice Krbavske bitke.

Pročitajte više