Prijatelji životinja: Kokoši pate, ne jedite jaja za Uskrs

Udruga Prijatelji životinja, zabrinuta za kokošje patnje, pozvala je hrvatske građane da za Uskrs ne jedu jaja i da umjesto toga blagdanski stol napune veganskim jelima. Upozorili su da hrvatske kokoši žive u baterijskim kavezima, koji će se 1. siječnja 2012. zabraniti u državama EU.

Fizičko i emotivno iscrpljivanje kokošiju

"Neovisno o vrsti kaveza i uzgoja kokoši, ovdje se radi o fizičkom i emotivnom iscrpljivanju životinja. Nakon boravka u kavezima i opadanja proizvodnje jaja, njihova izmučena tijela šalju se na klanje", kažu Prijatelji životinja.

Aktivisti su uvjereni da je cijeli niz razloga za prestanak konzumacije jaja, samo kad bi ljudi imali više sućuti prema njima i znali u kakvim uvjetima žive.

Toliko im  je tijesno da kljucaju jedna drugu


"Zbog stresa i ekstremne prenatrpanosti, kokoši kljucaju jedna drugu, zbog čega im uzgajivači odsijecaju dio kljuna užarenim metalom. Kosti im postaju krhke i lomljive zbog prekomjerne proizvodnje jaja i nedostatka kretanja", navode u udruzi.

Od iduće godine EU će zabraniti i prodaju jaja iz konvencionalnog baterijskog uzgoja. U novim bi kavezima europske kokoši trebale imati 750 cm2, umjesto dosadašnjih 550 cm2, a predviđen je i prostor za gnijezdo, prečku, stelju i opremu za otupljivanje kandži.

Prijatelji životinja u subotu u zagrebačkoj Varšavskoj ulici organiziraju degustaciju blagdanskih jela bez jaja, od francuske salate do šunke od seitana.

Pročitajte više