Prijatelji životinja traže kažnjavanje odgovornih za smrt jelena i antilopa

UDRUGA Prijatelji životinja je, u suradnji s makedonskom udrugom za zaštitu prava životinja Anima Mundi, zatražila kažnjavanje odgovornih za smrt četiri životinje na putu iz zagrebačkog Zoološkog vrta u Skopje.

Iako su ravnateljica zagrebačkog zoološkog vrta Davorka Maljković i ravnatelj skopskog zoološkog vrta Dane Kuzmanovski negirali odgovornost za ugibanje dva jelena i dvije antilope, tvrdeći da krivnju snosi isključivo prijevoznička tvrtka Bero d.o.o., udruga smatra da to nije istina.

Podsjećaju i da je ravnatelj Kuzmanovski prije tjedan dana najavio pokretanje tužbe protiv zagrebačkog zoološkog vrta i prijevoznika zbog smrti četiri životinje. Kuzmanovski je novinarima tada rekao da su se životinje vozile u tijesnim sanducima sa samo dva otvora za zrak u kojima nisu mogle niti okrenuti glavu, bez vode, klima uređaja, na temperaturi iznad 40 Celzijevih stupnjeva, kao i da su četiri životinje umrle u strašnim mukama. Oni su  krivnju prebacili na prijevoznika i zagrebački zoološki vrt, tvrdeći da su djelatnici Zoološkog vrta zagreb morali vidjeti u kakvim se uvjetima prevoze životinje.

"Životinje nisu predmeti, one zaslužuju uvažavanje svojih potreba"

No Kuzmanovski je danas negirao pokretanje tužbe, a svoju odgovornost negiraju i u zagrebačkom Zoološkom vrtu, podsjeća udruga Prijatelji životinja, koja tvrdi da su životinje trebale stići u skopski zoo vrt još u svibnju, no da je iz zagrebačkog zoološkog vrta odgođen put zbog trudnoće šest životinja. "Većina životinja je, dakle, otpremljena na put ubrzo nakon poroda, pa se može pretpostaviti kako nakon dobivanja mladunaca više nisu bile dovoljno atraktivne za boravak u zagrebačkom zoološkom vrtu."
 
"Ako ravnatelj skopskog zoološkog vrta, unatoč najavi, neće tužiti zagrebački zoološki vrt, to ne umanjuje činjenicu da su životinje nepotrebno umrle i da za to treba preuzeti odgovornost i onaj tko ih je poslao na put. Životinje nisu predmeti koji služe za razmnožavanje i razmjenu, već bića koja zaslužuju uvažavanje svojih prirodnih potreba. One same ne bi izabrale život u zatočeništvu kao izložbeni primjerci za zabavu posjetitelja, a sigurno niti transport od jednog do drugog 'zootvora' kad postanu manje atraktivne" tvrdi se u priopćenju.

Prijatelji životinja stoga su nadležnim institucijama uputili zahtjev da temeljem prekršajne i kaznene prijave protiv prijevoznika Bero d.o.o. utvrde i potencijalnu odgovornost zooloških vrtova za mučenje i smrt životinja. Dodali su i kako očekuju da će inspekcije odraditi svoj posao odgovorno i profesionalno, bez obzira na to radi li se o anonimnim pojedincima ili poznatim institucijama. Od predstavnika zooloških vrtova očekuju transparentnost u radu, otvoreno iznošenje vlastitih propusta i preuzimanje odgovornosti za zdravlje i živote zatočenih životinja, jer samo na taj način mogu osigurati ugled i povjerenje građana.

Pročitajte više