ZAGREPČANKA MINISTRICI PRIJAVILA CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB "Uništavaju život mom djetetu"

Foto: Google Maps, Index

PROPUSTIMA nekog od centara za socijalnu skrb javnost sazna tek kad se nešto loše dogodi. Najsvježiji primjer je slučaj u Puli, gdje je majka uz pomoć maloljetnice ubila svog sina. Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić ustvrdila je tad da je bilo propusta u radu Centra za socijalnu skrb u Puli, no to baš ništa ne znači jer je jedan život izgubljen.

To je samo jedan od primjera lošeg rada centra za socijalnu skrb, a Indexu se sad javila čitateljica koja je uputila žalbu Ministarstvu za socijalnu politiku te ministrici Murganić osobno i to na račun rada Centra za socijalnu skrb u Dubravi.

Ona je majka 7-godišnjeg djeteta koje u ponedjeljak treba krenuti u prvi razred. Pet godina vodi brakorazvodni postupak sa suprugom koji ju je, kazala je, fizički zlostavljao, a koji do danas zbog, kako navodi, pasivnosti Centra nije okončan.

"Centar je napravio niz propusta"

Otkako se raspala bračna zajednica, na sudu se vodi bitka za skrbništvo nad njihovim djetetom, a koje još uvijek ima prebivalište na staroj adresi kod oca u Dubravi.

"U Ministarstvu su mi objasnili da sama mogu podnijeti zahtjev za promjenom prebivališta u svrhu upisa u školu, no da za to moram imati suglasnost Centra za socijalnu skrb u Dubravi koji je nadležan za naš slučaj. Slala sam im i požurnicu, no još uvijek nisam dobila njihovu suglasnost i ne mogu dijete prebaciti u školu na svojoj adresi jer ondje nema prebivalište.

Bila sam i u Ministarstvu demografije i sve im ispričala, na što su mi odgovorili da moram poslati pismeni prigovor, odnosno žalbu na rad Centra za socijalnu skrb u Dubravi kako bi proveli interni nadzor, što sam i napravila. To ostavlja tračak nade da će dijete moći konačno početi normalno živjeti jer dan danas ne zna reći gdje mu je dom.


Uz ovaj posljednji slučaj, u kojem mi Centar nije izdao suglasnost, postoji još niz propusta koje su djelatnici ovog centra napravili tijekom godina", započela je priču čitateljica Indexa koja radi zaštite djeteta želi ostati anonimna.

"Unatoč tome što su vanjski stručnjaci koji nisu djelatnici Centra Dubrava nakon šestomjesečnog nadzora na lokaciji obaju roditelja zaključili da bi za dijete bilo najbolje da živi s majkom uz regulirana viđanja s ocem, birokracija Centra nastavila je inzistirati na tome da dijete sedam dana živi kod majke, a sedam dana kod oca, inače čovjeka koji je osuđen za obiteljsko nasilje i tako punih pet godina, tijekom kojih je dijete pohađalo vrtić. On sada kreće u školu, a njegov život ostaje jednako tako rastrgan. Njima je takav način života djeteta normalan.

Dijete sad mora krenuti u školu u Dubravi budući da ima prijavljeno prebivalište kod oca jer ja ne mogu samostalno promijeniti njegovo prebivalište do okončanja postupka o skrbništvu, a Centar mi za to ne želi dati suglasnost, iako u svom mišljenju smatra da je u najboljem interesu djeteta da nastavi živjeti s majkom te iako ima ovlasti to učiniti", ispričala nam je ogorčena majka.

Navodi kako su tri nadležne djelatnice Centra prije dvije godine (u kolovozu 2015.) izdale stručno mišljenje Centra u sudskom procesu koji je dotad trajao već tri godine. U tom mišljenju one navode kako je u najboljem interesu za dijete da nastavi živjeti s majkom. Prije toga dvije su godine inzistirali na stavu da bi dijete trebalo živjeti s ocem. Prvo stručno mišljenje koje je Centar tad donio, to da dijete treba živjeti s ocem bilo je, kaže majka, rezultat jednog razgovora i posjeta iz kojeg su oni konstruirali kompletnu sliku i presudili.

Do promjene u stavu Centra da dijete ipak treba živjeti s majkom došlo je, kaže, tek nakon što je Općinski građanski sud u Zagrebu odlučio o provođenju mjere nadzora kod obaju roditelja u trajanju od šest mjeseci. Nadzor je obavljala neutralna osoba koja, ističe, nije djelatnik Centra Dubrava.

"Postupak je mogao biti okončan prije 2 godine"

"Zahvaljujući tom nadzoru Centar Dubrava je primoran na promjenu svojeg stava da dijete treba živjeti s majkom, međutim, oni su nastavili po svome. Dok su zastupali mišljenje da je za dijete bolje da živi s ocem, revno su i redovno dolazili na ročišta. Međutim, kad su neutralnim nadzorom bili primorani uvidjeti što čine i dati drugačije mišljenje, odlučili su ignorirati postupanje po tom mišljenju i izbjegavati sudska ročišta. Zato što izbjegavaju ročišta, postupak za dodjelu skrbništva na sudu još uvijek traje, a mogao je biti okončan još 2015. godine.


Kad je dijete kod oca, nema prijatelje ni kontakt s djecom iz okoline jer mu on to ne dopušta. Osim toga nerijetko ostaje sam u stanu bez adekvatnog nadzora, zbog čega ne želi ići kod oca. Sve sam to, uz niz drugih grubih radnji protiv dobrobiti djeteta, pismeno prijavila Centru, no nisu reagirali. Nikad", ispričala nam je majka.

S obzirom na to da je izostala reakcija Centra, samoinicijativno je odlučila ne provoditi režim boravka tjedan dana kod nje, tjedan kod oca te je tražila intervenciju Centra u reguliranju osobnih kontakata između oca i djeteta sukladno predloženom mišljenju jer svojim postupkom nije htjela oca isključiti iz života djeteta.

"Otac je u nekoliko navrata pokušao na silu odvesti dijete protiv njegove volje, što je rezultiralo policijskom intervencijom, a policija je uputila slučaj Centru, ali jon nije reagirao", priča nam majka koja je Centru uputila niz prijava da je dijete za vrijeme boravka kod oca ostavljano bez nadzora, da otac grubo zanemaruje djetetovo zdravlje te da majku verbalno zlostavlja i vrijeđa u telefonskim razgovorima i to nerijetko ispred djeteta. Od početka procesa Centar je, kaže, također upoznat s tim da otac djetetu od rođenja brani socijalizaciju, no nijednom nisu reagirali.

Nema odgovora iz Ministarstva, u Centru se pozivaju na zaštitu djeteta


Poslali smo upit Centru za socijalnu skrb u Dubravi i tražili da nam odgovore zašto nisu reagirali na prijave majke te zašto ne dolaze na ročišta, zbog čega se oteže sudski postupak za dodjelom skrbništva, no u Centru nam nisu odgovorili, odnosno napisali su da ne mogu odgovoriti.

"Budući da smo vezani obvezom čuvanja profesionalne tajne nismo u mogućnosti dostaviti Vam odgovore na Vaša pitanja. Za sve dodatne informacije molim Vas da se obratite koordinatoru za odnose s medijima u Centru za socijalnu skrb Zagreb", stoji u odgovoru Centra za socijalnu skrb u Dubravi.

Nakon što je Index poslao upit o slučaju Centru u Dubravi, majka nam je javila kako je prvi put dobila e - mail od djelatnika Centra kojim potvrđuju da su zaprimili prvi dopis oko suglasnosti za promjenu prebivališta i posredovanja oko upisa u školu koji je uputila još 16. 8., prije slanja požurnice.

Poslali smo upit i Centru za socijalnu skrb Zagreb, a odgovorili su nam da se po prijavama majke pravovremeno postupalo te da su roditelji upoznati s radnjama koje provodi stručni tim.

Evo što kaže Centar za socijalnu skrb

Radi zaštite osobnih podataka i interesa djeteta tvrde da ne mogu iznositi rezultate i detalje u javnost.


"U ovom konkretnom slučaju radi se o vrlo složenoj obiteljskoj problematici koja se ne smije rješavati putem medija, a osobito ne samo na temelju percepcije jedne strane. Centar za socijalnu skrb prvenstveno je dužan štititi interes maloljetnog djeteta, a naročito kad roditelji u visoko konfliktnim postupcima razvoda ne postižu dogovor te se čeka odluka suda kojom se meritorno rješavaju sva pitanja roditeljske skrbi", stoji u odgovoru CZSS-a Zagreb.

Također su naveli da u slučaju kad roditelji trajno ne žive zajedno, odluku o roditeljskoj skrbi donosi sud, a da CZSS u tom postupku sudjeluje davanjem mišljenja.

"Sve dok pitanje roditeljske skrbi nije uređeno odlukom suda, svaki od roditelja ima pravo stanovati s djetetom i održavati osobne odnose", kažu u CZSS-u Zagreb.

Poslali smo upit i Ministarstvu socijalne politike, ali od njih još nismo dobili odgovor.

Pročitajte više