Prijavio se za treću dozu, dobio termin, došao na Velesajam i - odbili ga cijepiti

Foto: Index/Dusko Jaramaz/PIXSELL

INDEX je razgovarao s 41-godišnjim Zagrepčaninom (podaci poznati redakciji) koji se prijavio za treću dozu cjepiva preko platforme Cijepise, da bi onda na Velesajmu doživio da ga ne žele cijepiti. Pritom je došao na cijepljenje trećom dozom na termin koji je dobio elektronskom poštom od platforme Cijepise.

"Primio sam drugu dozu početkom srpnja, no čuo sam da se za booster može prijaviti i prije nego što istekne rok od šest mjeseci. Otišao sam na platformu Cijepise i to i učinio. Dobio sam na mail poruku u kojoj je bio zakazan termin za cijepljenje, bio je to 9. prosinca", kaže ovaj Zagrepčanin.

Unatoč dobivenom terminu, nisu ga htjeli cijepiti na Velesajmu

Došao je na vrijeme na Velesajam, ali stvari su se onda zakomplicirale.

"Došao sam na Velesajam u predviđeno vrijeme i kada sam došao na red na pultu, djevojka koja tamo radi mi je rekla da se ne mogu cijepiti. Tražio sam da mi objasni zašto, ali mi nije znala reći, rekla je da se ona ne bavi time, pa sam tražio nekoga tko je za to nadležan. Tražio sam da mi netko napismeno da potvrdu da sam se došao cijepiti i da me nisu htjeli cijepiti", objašnjava.

Ipak, uspjelo mu je doći do jedne medicinske sestre.

"Nakon nakon vremena došao sam do neke medicinske sestre, koja mi je to napisala. Rekla je da imaju problema s platformom Cijepise i da ona ne funkcionira dobro", kaže.

"Preko platforme Cijepise sad se više i ne mogu prijaviti"

Ovog Zagrepčanina frustrira što je uzalud potrošio vrijeme zbog loše organizacije nadležnih.

"Morao sam na poslu sređivati da dobijem slobodno za cijepljenje, na kraju sam potrošio pola dana na to i nisam uspio dobiti booster", kaže.

Pitali smo ga jesu li mu dali neki novi termin za cijepljenje.

"Nisu mi dali novi termin, a preko platforme Cijepise ne mogu više ništa raditi jer je ona zabilježila moju prijavu i sada misli da sam se cijepio. Dakle, preko Cijepise više se uopće ne mogu prijaviti. Rečeno mi je da se mogu cijepiti tek poslije 3. siječnja sljedeće godine, ali ne i kako se za to mogu prijaviti", ispričao je ovaj 41-godišnjak za Index.

Beroš je za izradu platforme Cijepise angažirao svog osobnog fotografa

Podsjetimo, za izradu platforme Cijepise ministar zdravstva Vili Beroš izabrao je svojeg osobnog fotografa Vinka Kojundžića, koji baš i nema iskustva s informatikom i programiranjem.

>> Berošev fotograf koji je radio stranicu Cijepise: Za to smo dobili 196 tisuća kuna

Ubrzo se pokazalo da je platforma Cijepise jako loša. 

Nizbrdo je s Cijepise krenulo prvog dana kada je ta platforma "proradila". Kada kažemo "proradila", mislimo na to da je radila tek nekoliko sati. Naknadno je objavljeno da se radilo o probnom radu, koji je nakon nekoliko sati - završen. 

>> Ovo su sve Beroševe laži o Cijepise. Ugovore provjerava USKOK

Problem je bio i kod promjene ili otkazivanja termina za cijepljenje. Naime, u sustavu nije predviđeno da se mailom termin može otkazati, nego samo potvrditi, pa za dobar dio ljudi uopće nije jasno hoće li se pojaviti na cijepljenju ili neće. Oni koji žele promijeniti termin, osuđeni su na telefon koji je danima bio potpuno zakrčen, a ni sada ga nije lako dobiti.

Beroš: Nije istina da platforma ne funkcionira

Beroš je, pak, branio svoju odluku, tvrdeći da mediji preuveličavaju probleme.

"Nije istina da platforma ne funkcionira, možda ne radi u potpunosti onako kako smo željeli, ali radi dovoljno da zadovolji trenutne potrebe", rekao je ministar Beroš u travnju ove godine.

Kao što možemo vidjeti iz primjera 41-godišnjeg Zagrepčanina, platforma Cijepise i mjesecima kasnije stvara probleme i nesporazume.
 

Pročitajte više