KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Prijavljen svećenik koji je na policajca urlao "Bože, kazni ga na moj zahtjev"

Foto: Index

PRIJAVLJEN je župnik Josip Delaš koji je u nedjelju u splitskom predgrađu Sirobuja ispred crkve u kojoj su se počeli okupljati vjernici, urlao na policajca i zazivao Boga da ga kazni.

"Bože, je l' čuješ me? Kazni ga i na moj zahtjev ga kazni!", vikao je svećenik ispred crkve na muškaraca koji je, kako smo doznali, policajac u civilu. Nedaleko od policajca u civilu stajao je uniformirani policajac. 

Iako su policajci svećenika pustili da neometano urla i zaziva božju kaznu za njih, iz splitske su policije danas obavijestili da je protiv svećenika podnesena prekršajna prijava te da su o svemu obavijestili Državni inspektorat, Stožer civilne zaštite i Splitsko-makarsku nadbiskupiju. 

Policija: Svećenik je na naročito drzak i bezobziran način vikao i vrijeđao policijske službenike

"Jučer, 06. travnja, oko 17 sati policijski službenici su utvrdili da je u crkvi smještenoj u Mandićevoj ulici u Splitu započelo održavanje vjerskog okupljanja, te su osobama koje su imali namjeru sudjelovat na vjerskom okupljanu, ukazali na odredbe Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih  događaja, odnosno da je na snazi obustava vjerskih okupljanja kao  protuepidemijska mjera, nakon čega je desetak osoba odustalo od ulaska u crkvu i sudjelovanja na vjerskom okupljanju.
 
Prema prikupljenim informacijama u crkvi se nalazilo pet građana o čemu ćemo sačiniti izvješće i poslati ga Državnom inspektoratu, Stožeru civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije  i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.
 
Oko 17:40 sati iz crkve je izašao muškarac koji je na javnom mjestu narušavao javni red i mir na način da je na naročito drzak i bezobziran način vikao i vrijeđao policijske službenike, te je na taj način ostvario obilježja prekršaja iz čl. 6 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira radi čega će protiv 70-godišnjeg muškarca biti podnesen optužni prijedlog nadležnom Općinskom prekršajnom sudu", priopćili su iz Splitske policije. 

Svećenik koji je urlao na policajca: Služit ću misu na Uskrs

Nakon incidenta reagirao je i nadbiskup Marin Barišić. Obavio je razgovor sa župnikom i zatražio ispriku za ovakvo ponašanje.

Delaš je priznao kako je on pozvao vjernike da dođu na misu za blagdan Cvjetnice, jer smatra da i u crkvi ljudi mogu biti raspoređeni na udaljenosti od dva metra kako to propisuju mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite.

"Ja sam pozvao vjernike na misu u crkvu sv. Leopolda Bogdana Mandića u Sirobuji i uvijek ću pozivati da dođu oni koji mogu", rekao je jučer.

Po njegovim riječima, i u crkvi se može napraviti raspored vjernika tako da oni budu udaljeni jedan od drugog dva metra.

"Pred crkvom uoči predviđenog početka mise okupilo se više desetaka vjernika, ali oni nisu ušli u crkvu pošto ih je policija u tomu onemogućila", rekao je Delaš.

Najavio je i da će služiti misu na Uskrs.

Pročitajte više