Prijavljena dva slučaja silovanja maturantica u Istri, priveden 19-godišnjak

Foto: Marin Sabic/PIXSELL/Youtube

POLICIJSKA uprava istarska je za Index potvrdila da istražuje navode o silovanjima tijekom događaja za maturante X-Jam na poluotoku Lanterna kod Poreča, o kojima su počeli pisati austrijski mediji.

"Obavještavamo vas da je policija od 20. lipnja do 10. srpnja 2021. godine zaprimila dvije prijave o kaznenim djelima protiv spolne slobode", navodi se u odgovoru PU istarske za Index.

Dva slučaja

"Provedenim kriminalističkim istraživanjem, policijski službenici utvrdili su sumnju da je 19-godišnjak 7. srpnja počinio kazneno djelo silovanje na štetu mlađe punoljetne ženske osobe. I žrtva i počinitelj su austrijski državljani na maturalnom putovanju, a osumnjičeni je po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 8. srpnja, priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske", izvijestila je glasnogovornica istarske policije Suzana Sokač. Neslužbeno se doznaje kako je žrtva silovanja bila 18-godišnja djevojka iz Austrije. 

Što se tiče drugog slučaja, kriminalističko istraživanje još uvijek traje i policija poduzima radnje u cilju utvrđivanja okolnosti događaja, odnosno kaznenog djela koje je prijavljeno. Neslužbeno se doznaje kako se u oba slučaja radilo o zatvorenim eventima namijenjenim austrijskim maturantima te da je u drugom slučaju involviran zaštitar, inače austrijski državljanin.

"Radi zaštite privatnosti i dostojanstva žrtava nismo u mogućnost iznositi nikakve druge detalje događaja", izvijestila je istarska policija i dodala kako se provodi sveobuhvatna istraga s ciljem utvrđivanja svih okolnosti koje su dovele do tog nemilog događaja. Istraga je u tijeku.

Austrijski mediji pišu o seksualnom zlostavljanju i rasističkom napadu

Podsjetimo, austrijski tabloid Kronen Zeitung objavio je članak u kojem se iznose optužbe za silovanje maturantica, koje su navodno počinili zaštitari na X-Jamu.

>> Austrijanci pišu o navodnom drogiranju i silovanju maturantica na partyju u Istri

Austrijski list je o svemu pitao i organizatore X-Jama, koji su odgovorili da su im poznate pritužbe na zaštitare iz Hrvatske i Austrije, koji su radili na X-Jamu, ali i da optužbe nisu potvrđene. Organizatori tvrde da se provodi stroga istraga u suradnji s poslodavcima zaštitara te da su optuženi zaštitari udaljeni s poluotoka Lanterna, koji je pretvoren u veliki parti za maturante.

Der Standard je, pak, objavio tvrdnje austrijskih maturanata s društvenih mreža, u kojima se navodi da su zaštitari izudarali jednog mladića jer je bio tamnoput, što tumače kao rasizam.

Pročitajte više