Prije 31 godinu vojnici HVO-a ubili su 116 civila u Ahmićima. Kordić: Vrijedilo je

Screenshot: YouTube

NA današnji dan prije 31 godinu u selu Ahmići u BiH ubijeno je 116 bošnjačkih civila.

Snage HVO-a su 16. travnja 1993. ubile 116 Bošnjaka, od toga 32 žene i jedanaestero djece, među kojima je bila i jedna beba. Bio je to najveći pokolj u sukobu Bošnjaka i Hrvata.

Ubijali ljude na kućnim pragovima, spaljivali leševe, srušili džamiju...

Prema opisima svjedoka, vojnici HVO-a su u selo Ahmići ušli u više malih skupina od pet do deset vojnika, koji su upadali u kuće seljana i tjerali ih iz njih ili ih ubijali na njihovim pragovima. Bilo je posve jasno da je riječ o civilima, ali to pripadnike HVO-a nije zaustavilo u provođenju masakra. Cijeli Ahmići su zapaljeni i razoreni, a eksplozivom je srušena i lokalna džamija.

Većina žrtava ubijena je iz neposredne blizine, a neki muškarci su ubijeni vezani. Dvadesetak osoba ubijeno je i u Donjim Ahmićima dok su pokušavale pobjeći. Neke žrtve su pronađene u neprepoznatljivom stanju te se pretpostavlja da su bile žive zapaljene, najvjerojatnije bacačima plamena.

Za masakr u Ahmićima po zapovjednoj odgovornosti pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđeni su Dario Kordić na 25, Vladimir Šantić na 18 i Drago Josipović na 12 godina zatvora.

Ratni zločinac Kordić živi u Zagrebu i magistar je teologije

Kordić je u međuvremenu odslužio svoju zatvorsku kaznu, i to u Austriji. Danas sa suprugom Venerom živi u Zagrebu i magistrirao je teologiju. U međuvremenu je snimljen kako, govoreći o onom što je radio u BiH tijekom rada, govori da bi "sve ponovio" i da je "svaka sekunda vrijedila".

 

Video: N1

Pročitajte više