Prije bijega Gotovina tvrdio da ga žele ubiti, a ne uhititi

"NITKO mi ništa ne kaže, ne govori, ja sam ipak general Hrvatske vojske, nisam pas", ljutio se general Ante Gotovina na vlasti prije bijega jer mu nitko nije želio reći za što ga optužnica tereti. Kada su mu prijatelji rekli da su po njega krenuli specijalci, Gotovina je zaključio da ga se želi ubiti, a ne uhititi.

Posljednjih nekoliko sati prije uhićenja Gotovina je proveo u društvu odvjetnika Marina Ivanovića i generala Ivana Kapulara. Marinović u razgovoru za Večernji list tvrdi da Gotovina uopće nije planirao nestanak.

S Gotovinom u kontaktu nije četiri godine, ali mu je poznato da je generala jako provrijedilo to što mu je tadašnji državni vrh odšutio dolazak optužnice. Tadašnja praksa vlasti bila je da hrvatske časnike pozovu i da ih upoznaju za što ih optužnica tereti, kao i što država od njih očekuje i kako će im pomoći. Gotovinu, kako tvrdi njegov odvjetnik, nije zvao ni Račan, ni predsjednik Mesić, kao ni bilo koja druga osoba iz vlasti.

Gotovinu je navodno nazavo samo jednom premijer Račan. Taj poziv je Gotovinu i zaprepastio i nasmijao, jer je Račan prije odlaska na službeni put u Varšavu od njega tražio "jamstvo da, dok ga nema, Gotovina neće pokrenuti državni udar".

"Bili smo vani, sjeli smo u bistro hotela "Esplanade", u tijeku je bila izvanredna, noćna sjednica Vlade RH i čekali smo", prisjeća se Ivanović 20. srpnja 2001., posljednjeg dana kada je vidio Gotovinu. Dodaje da je nešto prije ponoći netko iz generalova društva dobio "vanjski" poziv i poručio da su "po Antu krenuli specijalci".

Gotovina, za kojeg oni koji ga dobro poznaju kažu da ima "ugrađen čip za oprez", prijateljima je kazao: "Pa ne žele oni mene uhititi, žele me ubiti".

Nakon poziva odvezli su se u Gotovinin stan na zagrebačkom Srebrenjaku. S Gotovinom su posljednji kontaktirali general Ivan Kapular i odvjetnik Marin Ivanović, koji je kazao da se Gotovina pozdravio i sjeo u svoj BMW te otišao nešto poslije ponoći. 

Tezu da je postojala opasnost da Gotovina bude likvidiran, uz objašnjenje "u pokušaju bijega", Ivanović ne drži nevjerojatnom. Potvrdio je da je plan otmice sina generala Gotovine bio stvaran.

Otmicu su trebali obaviti pripadnici beogradskog podzemlja, a spriječili su je "prijatelji generala". Znakovito je da su s pripadnicima srbijanskog podzemlja u kontaktu bili operativci POA-e.

Tada je tezu o o likvidaciji "potpalio" Nenad Ivanković koji je javno kazao da posjeduje dokument SFOR-ove tajne službe u kojemu se tvrdi da hrvatska obavještajna zajednica vodi zajedničku operaciju "s ciljem uhićenja i likvidacije odbjeglog optuženika Gotovine".

U zadnje vrijeme o Gotovininoj likvidaciji raspravljaju posjetioci web stranica hrvatske dijaspore, a tu temu navodno pokreće jedan od istaknutijih vođa HDZ-a u Sjevernoj Americi.

Odvjetnici generala Gotovine vjeruju da će ubrzo i oni i Haaški sud doći u posjed originalnih audiosnimaka brijunskog sastanka od 31. kolovoza, te da će njima dokazati da Carla del Ponte posjeduje samo još jedan falsificirani dokument. Time bi, smatraju, tužiteljstvo moralo odustati i od druge optužnice, što bi značilo da Gotovina nije kriv.

Pročitajte više