PRIJE DESET GODINA HRVATSKA JE UVELA HRVATSKU VALUTU KUNU

Na današnji dan, prije točno deset godina Hrvatska je uvela svoju valutu kunu, koja je cijelo proteklo desetljeću uspješno očuvala svoju stabilnost. L

Tim je činom Hrvatska, uz himnu, zastavu i grb, zaokružila svoje najvažnije simbole suverenosti i neovisnosti, riječi su kojima je tadašnji guverner Hrvatske narodne banke Pero Jurković 30. svibnja 1994. popratio puštanje u optjecaj hrvatske kune.

Kuna, čije su uvođenje pratili prijepori oko samog imena, tada je zamijenila hrvatski dinar, privremenu valutu kojom je Hrvatska koncem 1991. potvrdila svoju monetarnu suverenost.

Ostalo je zabilježeno i da je prvu zamjenu HRD-a u kune - dva milijuna hrvatskih dinara u dvije tisuće kuna - 30. svibnja 1994. u Hrvatskoj narodnoj banci obavio tadašnji predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman.

Zamjena dotadašnjih HRD-a u kune obavljala se po paritetu 1.000 hrvatskih dinara za jednu kunu. Ista je računica primijenjena i na strane valute, pa je tečaj njemačke marke tada sa 3.716 hrvatskih dinara, zamijenjen tečajem od 3,71 kunu.

U međuvremenu, početkom 2002. nestala je i njemačka marka i niz drugih europskih valuta koje je zamijenio euro. Ali, kuna je zadržala svoju stabilnost i prema njemačkoj marci, a potom i prema euru.

Danas gotovo nitko ne sumnja da će se ta stabilnost održati i u narednom razdoblju, do očekivanog ulaska u EU, a potom i u Europsku monetarnu uniju.

(Hina) xbn yds

Pročitajte više