Na današnji dan, prije 20 godina, JNA je bombardirala povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore

NA DANAŠNJI dan, 7. listopada, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Naime, na taj dan je istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Moratorij od tri mjeseca uveden je temeljem Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem.

No, na dan isteka moratorija, započelo je bombardiranje Zagreba. Zbog toga, odnosno zbog mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna sjednica svih triju saborskih vijeća na kojoj je donesena Odluka o raskidu državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ održana je 8. listopada 1991. u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Sabor je tada utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim ni legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Pročitajte više