Prije točno 24 godine Srbi su raketirali Zagreb

Screenshot: Youtube/ICTY

NA DANAŠNJI dan prije 24 godine, prema naredbi vođe pobunjenih Srba Milana Martića, počelo je raketiranje Zagreba. Poginulo je sedam osoba.

Zagreb je napadnut raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, tzv. zvončićima. Prve eksplozije čule su se 2. svibnja u 10:23, kada je nekoliko projektila s eksplozivnim bombicama, tj. zvončićima ispaljeno na zagrebačko gradsko središte, u Šoštarićevu ulicu, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve ulice.

Dvodnevno raketiranje
 
Napad je ponovljen i sutradan, 3. svibnja 1995. Projektili su tada pali i na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika "Centar", Akademiju dramske umjetnosti te na dvoranu Hrvatskoga narodnog kazališta u kojoj su vježbali baletani, među kojima je bilo i nekoliko stranaca. Ranjeno je 17 baletnih umjetnika, a ispred Akademije je smrtno ranjen student 1. godine filmske režije Luka Skračić.

"Kad su svi izašli van ispred Akademije, gdje su također pali zvončići, ustanovili smo da je i tamo ranjena nekolicina studenata, međutim jedan je student teško ranjen, ležao je na pločniku ispred Akademije. Taj trenutak nismo ustanovili o kome se radi, no radilo se upravo o studentu prve godine filmske režije Luki Skračiću", ispričao je tadašnji dekan i profesor Enes Midžić prošle godine za portal srednja.hr. Teško ranjeni student Luka odmah je prevezen u Traumatološku bolnicu, gdje je mjesec dana kasnije podlegnuo smrtonosnim ozljedama.

Odgovornost za napad u kojem je poginulo šestero ljudi, a 205 je bilo teže ili lakše ranjeno, javno je priznao tadašnji vođa pobunjenih Srba Milan Martić, pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu od 35 godina u Haagu.

"To je napravljeno radi vas"

"Za ovo što je Tuđman napravio vama ovdje, kao protumjeru mi smo bombardirali sve njihove gradove. I Sisak više puta, i Karlovac, i Zagreb. To je napravljeno radi vas", hvalio se tada Martić, koji je u Haagu osuđen na 35 godina zatvora zbog zločina u Hrvatskoj i BiH.

U Zagrebu od 2007. godine postoji Trg svibanjskih žrtava 1995. koji se nalazi blizu križanja Vlaške i Draškovićeve ulice, mjesta na kojem su zvončići ubili nekoliko građana.

Neeksplodirani zvončići su predstavljali posebnu opasnost. U Zagrebu ih je deaktivirano oko 500, a pri deaktiviranju jednoga život je izgubio djelatnik MUP-a.

Tog dana prisjetio se na svom Twitteru i Bojan Glavašević. "Kad su sirene krenule spremao sam se za školu. Strah koji guši nije popustio dok mama nije nazvala i dok nismo utvrdili da su svi živi i zdravi. Idući dan još gore - gađali bolnicu u Klaićevoj, odmah do moje škole. Dan danas kad čujem riječ "zvončić" prvo pomislim na bombe...", napisao je.

Pročitajte više