Prijedlog Zakona o ravnopravnosti spolova uskoro u Saboru

PRIJEDLOG zakona o ravnopravnosti spolova mogao bi se u idućih mjesecdva dana naći u saborskoj proceduri, najavila je ministrica u Vladi Gordana Sobol na današnjem okruglom stolu u Centru za ljudska prava u Zagrebu.

Taj je zakon "krovni koncept za naše prizemne probleme", ocijenili su sudionici rasprave iz Vladina i županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova te predstavnici udruga koje se bave problemima ženskih prava i položaja žena u društvu.

Novi prijedlog zakona zabranjuje diskriminaciju i uređuje zaštitu od diskriminacije na temelju spola, uvodi načelo jednakih mogućnosti te donosi novosti u ravnopravnosti muškaraca i žena, rekao je Siniša Rodin, redoviti profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Naveo je da novi prijedlog zakona govori o posrednoj i neposrednoj diskriminaciji, spolnom uznemiravanju, rodno osviještenoj politici i participaciji žena u društvenom životu.

Također predviđa mehanizme kroz koje bi se osigurala provedba zakona - Ured za ravnopravnost spolova i pravobranitelja za ravnopravnost spolova.

Za osnivanje toga ureda treba se izboriti tijekom rasprave o novom Zakonu o Vladi, dok bi se pravobranitelja za ravnopravnost spolova trebalo riješiti po modelu pravobranitelja za djecu, napomenula je Sobol.

Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Milanka Opačić podsjetila je kako je u neke postojeće zakone već ugrađena ravnopravnost spolova, a dio žena osviješten je da se same moraju boriti za svoja prava.

Donedavno je bilo nezamislivo da žene javno progovaraju o nasilju koje trpe godinama i pokreću sporove zbog spolnog ugrožavanja na radnom mjestu, navela je Opačić.

U raspravi je upozoreno da prijedlog zakona, mada propisuje mogućnost pravne zaštite zbog diskriminacije, ne kaže ništa ni o zaštiti oštećenika i svjedoka niti o osiguranju dokaza za povredu prava na jednakost.

Naglašena je i važnost naobrazbe sudaca i odvjetnika kod primjene novoga zakona u koji su ugrađeni elementi europske sudske prakse.

Pročitajte više